Для прискорення децентралізації в Україні треба ухвалити 17 законів. Пояснення представника Німеччини

Україна успішно проводить реформу децентралізації, однак для прискорення процесу слід ще до літа ухвалити пакет з 17 законів

Про це заявив спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорг Мільбрадт, повідомляє "Укрінформ".

Він привітав Україну з успіхом у справі децентралізації, втім цей процес необхідно просувати далі. Адже в країні, за його словами, є третина районів, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади.

Мільбрадт вказав, що його завдання полягає у тому, щоб визначити, які потрібні закони, щоб цей процес просувався далі. Наразі є список із 17 законопроектів, які необхідно ухвалити для цього. Йдеться про три основні сфери.

Читайте також: Вибори в об'єднаних територіальних громадах. Що це і для чого потрібно

"Перша - це закони, які відповідають за прискорення та спрощення процесу об’єднання. Наразі ще є адміністративні перепони, які потрібно долати. Друга група законів - це закони, які дають переваги ОТГ, щоб стимулювати громади до добровільного об’єднання. Третя частина - це наслідки, які витікають з нового побудування на місцях для державного розвитку", - наголосив Мільбрадт.

Наразі усі необхідні законопроекти вже подані до Верховної Ради, за винятком “Про засади адміністративно-територіального устрою”, який має ще бути розроблений урядом.