"Розумні" окуляри Intel проектують зображення прямо на сітківку ока. Як це працює

Ні випуклих кнопок, ні камери, ні мікрофона і динаміків - розумні окуляри від Intel легко можна сприйняти за звичайні окуляри з діоптріями, однак замість них в оправу вбудовані лінзи, які проектують зображення прямо на сітківку ока людини

Про це пише The Verge.

В основі технології лежить малопотужний лазер, вбудований в дужку окулярів. Поки Vaunt - це лише прототип, але в майбутньому до пристрою отримають доступ розробники. Також гаджет буде працювати зі смартфонами на базі Android і iOS.

Вперше інформація про смарт-окуляри з технологією доповненої реальності від Intel з'явилася на початку лютого. Тоді видання Bloomberg повідомляло, що американська компанія планує за $ 350 млн продати свій AR-бізнес, який, імовірно, носить назву Vaunt.

Однак менш ніж за тиждень компанія представила під назвою Vaunt розумні окуляри, які проектують зображення на сітківку ока. Випробувати прототип пристрою вдалося Дітеру Бону, кореспонденту Verge.

Перша особливість, яку відзначає Бон, - це дизайн окулярів. Технологія підходить для різних оправ, а лінзи можна підібрати залежно від зору - наприклад, замовити лінзи для далекозорості або короткозорості.

Основні компоненти пристрою приховані в лінзах і дужках, а відрізнити смарт-окуляри від звичайних можна хіба що по ледь помітному червоному відблиску на правій лінзі.

У прототипі окулярів немає відеокамери, мікрофона і динаміків, хоча в майбутньому моделі Vaunt оснастять додатковими компонентами. Завдяки такій конфігурації пристрій важить всього 50 грам.

За передачу зображення в пристрої відповідає вбудований в праву дужку малопотужний лазер - поверхнево-випромінюючий лазер з вертикальним резонатором.

Лазер транслює червоне монохромне зображення розміром 400 × 150 пікселів на голографічний відбивач в правій лінзі окулярів. Звідти воно потрапляє на сітківку. Лазер відрізняється малою потужністю, тому не шкодить зору.

Накладені зображення з'являються в полі зору користувача не завжди. Окуляри можна носити як звичайний аксесуар, а для запуску розумних функцій досить подивитися на нижню частину оправи. Якщо відвести очі, віртуальний дисплей зникне. Такий інтерфейс дозволяє користуватися окулярами в громадських місцях, не привертаючи зайвої уваги.

Окуляри працюють в зв'язці зі смартфоном по Bluetooth. Також в пристрої є процесор для додатків, компас і акселерометр. Розробники обіцяють зробити окуляри таким же доповненням до смартфону, як смартгодинники або фітнес-трекери.

Пристрій буде інтегровано з системами на базі iOS і Android, а також буде оснащено підтримкою популярних голосових помічників, в тому числі Alexa.

Для керування окулярами, ймовірно, будуть використовувати жести - легкі нахили голови, зафіксовані акселерометром. Але розробники стверджують, що будь-які помітні рухи для керування пристроєм руйнують концепцію.

"Ми вважаємо, що користувачі окулярів не повинні стикатися з труднощами в спілкуванні через пристрої. Якщо гаджет виглядає дивно і по-гіковські, якщо ним постійно потрібно керувати, щось натискати - то це провал", - зазначив глава розробки Ітаї Воншак.

Першими до пристрою отримають доступ розробники. Про загальну версію Vaunt мова поки не йде. Також поки що лишається незрозумілим, чи буде Intel продавати свій AR-підрозділ, в тому числі і команду розробників Vaunt.

За словами Бона, багато факторів вказують на те, що Intel не планує повністю продавати бізнес, а шукає партнерів, готових підключитися до проекту. Ними можуть стати компанії, які володіють магазинами оптики.

Читайте також: Купи собі нишпорку. Як гаджети стали занадто розумними