Європарламент схвалив введення санкцій проти Польщі

Депутати Європарламенту підтримали впровадження санкцій проти Польщі через судову реформу.

Про це повідомляє Reuters.

За таке рішення проголосувало 422 європарламентаря, 147 висловились проти, ще 48 утримались.

За планом Єврокомісії, якщо Польща не прислухається до своїх сусідів і не відмовиться від суперечливої судової реформи, то може втратити право голосу у Європейському Союзі.

Тим часом правляча партія "Право і справедливість" заявила, що судова реформа - це внутрішня справа та необхідна, бо суди не неефективні і занурені у комуністичну епоху.

Новообраний прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький планує зустрітися 8 березня з президентом Єврокомісії Жан-Клод Юнкером, щоб зменшити напруженість між країною та Євросоюзом.

Читайте також: Польща забуває про демократію, ЄС у відповідь погрожує санкціями. Як до цього дійшло

Навесні 2016 році Польща ухвалила реформу Конституційного суду. За словами критиків, через нововведення конституційний суд втратив більшість своїх повноважень із нагляду за урядом та парламентом.

Також зміни стосуватимуться судів звичайної юрисдикції. Тут збільшиться повноваження міністра юстиції з призначення суддів та їхніх заступників. У Національній судовій раді передбачається звільнити 15 членів. Нових обиратиме вже не суддівське середовище, а Сейм. У Верховному Суді передбачається звільнити всіх суддів, окрім тих, яким дозволить залишитись міністр юстиції, та обрати нових.

Через це у грудні Брюссель ухвалив рішення про, що польський закон підриває незалежність польських суддів. Єврокомісія дала польській владі три місяці, аби вона здійснила кроки у сфері судочинства, які можуть виправити ситуацію. Якщо Польща цього не зробить, це може призвести до застосування санкцій.

Однак 21 грудня президент Польщі Анджей Дуда підписав нові закони, які є частиною суперечливої судової реформи.