Рішення Стокгольмського арбітражу є цілком юридичним, без жодної політики, - "Нафтогаз"

Стокгольмський міжнародний арбітражний суд розглянув усі аргументи "Нафтогазу" та "Газпрому", крім політичних, і ухвалив суто юридичне рішення

Про це заявив комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко, повідомляє Еспресо.TV.

"Протягом процесу в Стокгольмському арбітражі, який тривав більше ніж 3,5 року найбільш поважний арбітраж в царині відносин між газовими компаніями прийняв дуже зважене не політичне, а юридично обґрунтоване і справедливе рішення. Він визнав одне з положень нашого контракту на постачання газу кабальним. Суд розглянув усі аргументи сторін - юридичні, економічні, технічні. Тільки політичних аргументів суд не розглядав, бо це не його справа - розглядати політику", - сказав Вітренко.

Комерційний директор "Нафтогазу" пояснив, що йдеться про про положення "бери або плати", стандартне для великих контрактів, але в даному випадку "нерозумно надлишкове".

"Мова йде про положення "бери або плати". Звертаю увагу, що мова йде не про принцип "бери або плати", який є у всіх європейських довгострокових контактів, а безпосередньо про положення нашого контракту. Саме положення нашого контракту було визнане кабальним або "нерозумно надлишковим. Суд сказав, що в нашому конкретному контракті це конкретне положення є кабальним, тому він не може погодитися на вимогу "Газпрому", щоб "Нафтогаз" сплачував компенсацію за цією вимогою", - пояснив Вітренко.