Принтер, що допоможе лікувати рак. Навіщо медицині потрібен 3D-друк

Дослідник Університету Пердью в США Луїс Солора допоміг створити реалістичне ракове середовище з полімеру. Воно дозволить визначити, які ліки найефективніше допоможуть у лікуванні хвороби

Про це пише EurekAlert!

Попередні дослідження показали, що більшість випадків смерті від раку відбуваються через те, що ракові клітини поширюються в організмі непередбачувано. Основна перешкода для лікування хвороби - неможливість експериментувати з метастазами і спостерігати за тим, як вони реагують на різні ліки.

Щоб вирішити цю проблему, замість тривимірного друку Солора і команда дослідників використовували метод "тривимірного написання", один з видів електропрядіння. 

Пристрій, який вони розробили, діє так само, як 3D-принтер, виробляючи мікротканину, але в більш дрібному і реальному масштабі - таким чином, ракові клітини можуть вбудуватися в організм точно так само, як це відбувається в житті.

"Ми могли б використовувати нашу систему як платформу для дослідження ліків і їх поведінки в тисячах з'єднань. Сподіваємося, що такі дані можна буде отримувати протягом тижня, щоб передавати їх лікарям, так як в цьому випадку часові рамки дуже важливі", - зазначив Солора.

Дослідження, проведені в минулому, використовували 3D-принтер для відтворення контрольованого ракового середовища, але вони були недостатньо реалістичні для того, щоб спостерігати за дією ліків. "Нам потрібна набагато більша реалістичність, ніж та, що може створити тривимірний принтер", - додав Солора.

Раніше було відомо кілька випадків, коли технологія 3D-друку допомогла в боротьбі з раком. Наприклад, група британських дослідників виготовила макети ракових пухлин, щоб зрозуміти, які методи лікування допоможуть позбутися від них.

Для виготовлення надрукованих на 3D-принтері макетів пухлин і органів використовувалися дані КТ-сканування, отримані під час лікування пацієнта. Пластикові форми заповнювалися рідиною, щоб лікарі могли з'ясувати точне місце розташування й напрямок руху радіоактивних препаратів всередині організму людини.

В іншому випадку співробітники Медичного центру Інтермаунтін в США провели успішну операцію з видалення пухлини нирки за допомогою роздрукованої на 3D-принтері моделі діючого органу.

Читайте також: Ковбаса викликає рак. Переконливі причини відмовитись від улюбленої їжі