Розробник "Новачка", яким у Британії отруїли перебіжчика Скрипаля, розповів про особливості дії цієї отрути

Вчений-хімік Віл Мірзаянов, якого називають одним із творців нервово-паралітичного речовини "Новачок", вважає, що влада Великої Британії вживає недостатніх заходів безпеки, пов'язаних із ризиком зараження інших людей, які могли бути поруч із колишнім співробітником російської військової розвідки ГРУ Сергієм Скрипалем та його донькою Юлією

Про це він розповів в інтерв'ю ВВС.

"Це маленький патрон, який вставляється... в наган, револьвер, в ньому є пристрій, який їх (компоненти отрути - ред.) розбиває, і йде реакція між ними. І потім вистрілює цим як би розчинником у вигляді бензину або діоксиду вуглецю зазвичай з пульверизатора", - зазначив вчений.

На його думку, якщо отруєння відбувалося в приміщенні, то підготовлений росіянами агент міг вижити і без костюма хімзахисту.

Читайте також: "Ми - люди ввічливі": про дуель британської стриманості та російського хамства в Радбезі ООН

Тоді як британським фахівцям, які працюють на місці передбачуваного виявлення речовини в костюмах хімзахисту, нічого не загрожує, упевнений Мірзаянов. А ось заходи, до яких запропонували вдатися сусідам Скрипаля й тим, з ким він контактував того дня - випрати одяг і запечатати речі, які не можна прати - він вважає недостатніми.

"Треба було їх (людей - ред.) досліджувати обов'язково в клінічних умовах і тримати там, спостерігати за ними. На жаль, ці речовини мають так звану відкладену дію", - наголосив хімік.

Читайте також: Шпигунські ігри, "Новачок", Скрипаль і 14 вбивств: як Кремль позбувається колишніх розвідників

За його словами, частинки "Новачка" могли сісти на шкіру і потім потихеньку проникати в організм.

"У Англії те ж саме може статися з цими людьми, які були поблизу або контактували якимось чином з цими предметами або з цими людьми", - додав Мірзоянов.

Від себе він порекомендував спалювати заражені речі.