Рада погодила зміни до КПК, які спростять роботу слідчих

Депутати Верховної Ради проголосували на підтримку законопроекту № 8151 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення деяких положень", який спрощує отримання дозволів на проведення певних слідчих дій

Про це повідомляє сайт Верховної Ради.

За відповідне рішення проголосували 256 парламентарів. Нардепи дозволили слідчим та прокурорам подавати клопотання до судів за місцем проведення слідчих дій. Це дозволить правоохоронцям суттєво прискорити розслідування.

Автор законопроекту Олена Сотник зазначила, що зміни стосуються недоліків нового КПК, у якому була прописана необхідність слідчим та прокурорам отримувати дозволи на слідчі дії лише в судах за місцем реєстрації органу досудового розслідування. За словами Сотник, така норма блокувала роботу правоохоронців.

Новий проект закону вносить зміни до ст. 132, 184, 234 Кримінально-процесуального кодексу. Депутати виключили положення про те, що подання клопотання щодо проведення обшуку, обрання запобіжних заходів, призначення експертизи здійснюється виключно на підставі ухвали слідчого судді і подається до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого перебуває орган досудового розслідування.

Законопроект дозволяє слідчим та прокурорам подавати клопотання до судів за місцем проведення слідчих дій.

Народний депутат Мустафа Найєм зазначив, що відтепер слідчим не потрібно буде їхати 100−200 км, щоб отримати дозвіл на звичайну експертизу.

Таким чином, законопроект спрямований проти так званих "поправок Лозового", які обмежують терміни розслідування злочинів. Зокрема, правоохоронці зобов’язані встановити підозрюваного у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину протягом 18 місяців, середньої тяжкості - 12 місяців, а кримінального правопорушення - 6 місяців. У разі нерозкриття злочину у встановлені терміни кримінальне провадження має бути закрите.