Росія може укласти новий газовий контракт з Україною за певних умов. Пояснення МЗС

У МЗС України вважають, що, у випадку нереалізації проекту "Північний потік-2", Росія буде змушена домовлятися з Києвом про новий контракт щодо транзиту газу до ЄС українською територією

Про це заявила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі каналу "Прямий", повідомляє "Укрінформ".

Вона зауважила, що Євросоюз може створити рівні умови для усіх країн щодо купівлі і транзиту газу у такий спосіб, щоб "Газпром" не користувався жодними привілеями, як робить зазвичай.

"І після того в ЄС вже зможуть купувати газ у "Газпрому" не на нашому західному кордоні, а на нашому східному кордоні, і постачати самі собі газ через територію України. Це буде найбільш вигідний маршрут, а "Північний потік-2" - думаю, що він не буде існувати в ці терміни, які малює собі РФ. Чи буде він взагалі, не можу сказати", - наголосила Зеркаль. 

Відповідаючи на запитання, чому не було зроблено так, щоб Євросоюз просто зараз купував російський газ на українсько-російському кордоні, вона зауважила, що це вже не є предметом розгляду в Стокгольмському арбітражі.

Зеркаль пояснила, що контракти, які існують між "Нафтогазом" і "Газпромом", фіксують, що точки видобутку знаходяться на західному кордоні України, через що і були сподівання, що арбітраж вирішить цю ситуацію на користь української сторони. 

"І ми сподівалися, що при розгляді в арбітражі, арбітраж дозволить нам впровадити Третій енергетичний пакет і перенести ці точки, тобто передомовитись з росіянами. Але цього не вийшло, бо арбітраж сказав ні... це питання вашого внутрішнього регулювання, питання ваших внутрішніх взаємин, і ми тут ні до чого, це не питання арбітражу", - підсумувала Зеркаль. 

Вона додала, що "Газпром" при цьому повинен резервувати для себе певну кількість газу, яку вони збираються транспортувати через територію України.