Школи США використовують штучний інтелект, щоб виявляти небезпечних учнів у соцмережах

Вища техшкола Шошин Веллі почала стежити за учнями в соцмережах за допомогою штучного інтелекту, щоб виявляти тих, хто може бути небезпечний для себе і для суспільства

Як розповідає місцеве видання WBUR, вона стала однією з багатьох шкіл, що впровадила цю технологію в свою систему безпеки.

Систему відстеження розробила для школи аналітична компанія Social Sentinel. У розмові з журналістами гендиректор фірми Гері Марголіс (Gary Margolis) розповів, що Social Sentinel працює з лінгвістами та психологами, щоб натренувати свій штучний інтелект.

Компанія використовує власну "бібліотеку загроз", що складається з 450 тисяч різних індикаторів, що вказують на те, що учень може завдати шкоди собі чи оточуючим. ШІ маркує потенційно проблемних учнів і в теорії допоможе школі запобігти подіям.

"Ми зробили крок назад і подивилися на мову, яку використовували шкільні стрілки в своїх публікаціях у соцмережах. І ми спробували виявити патерни і подібності. Ми можемо навчити комп'ютери ідентифікувати такі нюанси", - каже Гері Марголіс.

За даними WBUR, учні школи "навіть не здогадувалися", що їх навчальний заклад використовує подібні технології. Марголіс заявив журналістам, що компанія вважає себе не "інструментом спостереження, моніторингу або розслідування", а "системою попередження загроз".

Social Sentinel працювала над системою спільно з поліцейськими, до того як відкрила доступ до неї для шкіл. Послуги компанії обходяться Шошин Веллі в 10 тисяч доларів на рік, однак фірма відмовилася розкривати, наскільки успішно працює її штучний інтелект.

У місті Арлінгтон систему впровадили на рівні поліцейського управління: вона аналізує повідомлення від учнів відразу у всіх школах міста. За словами начальника поліції Фреда Райана, завдяки Social Sentinel співробітники нещодавно змогли врятувати учня, який планував покінчити життя самогубством.

Шошин Веллі не єдина школа, яка почала практикувати подібний підхід до безпеки на тлі випадків масової стрілянини. Школа Mайамі-Дейд запросила 30 мільйонів з бюджету штату на збільшення системи безпеки, включаючи найм співробітників для відстеження соцмереж.

Школи в техаському окрузі Вілсон і в штаті Теннессі також використовують системи моніторингу соціальних мереж. А навчальні заклади в Нью-Йорку і Флориді витратили мільйони доларів на створення цілодобового спостереження, яке включає розпізнавання осіб і біометричні сенсори.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це