Вчені винайшли зубну наклейку, що допоможе слідкувати за кількістю калорій, цукру й алкоголю

Мініатюрний сенсор, який буде розташовуватися на зубі, дозволить зберігати інформацію про те, скільки калорій, солі, цукру і алкоголю вживає людина

Цей проект представила дослідницька група з Відділу біомедичної інженерії Університету Тафтса, пише Techxplore.

Розмір такого роду зубного датчика складає всього 2 на 2 міліметри. Він працює без будь-яких проводів, складається з трьох шарів і аналізує хімічний склад продуктів, які потрапляють в організм людини.

Також прилад включає в себе елементи з золота, які допомагають краще збирати і передавати інформацію на пристрій - смартфон або комп'ютер.

Сенсор складається з трьох шарів: центральний працює як губка, і абсорбує аналізовану речовину; два верхніх шари, що представляють собою квадратні рамки із золотого дроту, приймають і передають радіосигнали.

Зміна сольового складу, вмісту цукру або етанолу змінює провідність центрального шару і, відповідно, частоту і довжину випромінюваної пристроєм хвилі; по цих змінах алгоритм на мобільному пристрої визначає, які речовини увійшли в контакт з сенсором.

"Розумна" наклейка на зуб - не перший пристрій, покликаний відслідковувати надходження в організм поживних речовин. Наприклад, в 2014 році розробники планували налаштувати схожий процес за допомогою акустичних датчиків і алгоритму, що по звуку жування розпізнає тип і кількість їжі.

Такого роду девайс повинен був бути в формі навушника. Як відзначають нові розробники, їх "розумна" наклейка набагато більш компактна і функціональна.