Українці починають обирати сімейного лікаря: МОЗ порадило, як це зробити

З понеділка, 2 квітня, в Україні стартує національна кампанія з вибору лікарів "Лікар для кожної сім'ї"

Про це повідомляє сайт Мінохоронздоров'я.

При цьому процес підписання декларацій з терапевтами, педіатрами та сімейними лікарями розпочався ще у 2017 році під час тестового режиму роботи електронної системи охорони здоров’я. На сьогодні у системі зареєстровано уже 106 тис. декларацій.

"Обрати свого лікаря - означає визначитись з терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем, якому ви готові довірити своє здоров’я. Підписуючи з ним декларацію, ви повідомляєте державу, що гроші за ваше обслуговування НСЗУ має направляти саме у той заклад, в якому працює вибраний вами лікар", - йдеться у повідомленні МОЗ.

Читайте також. Обрати сімейного лікаря: як жити в умовах медичної реформи

Національна кампанія з вибору лікаря не має визначеного терміну: вона триватиме, поки всі українці не визначаться зі своїми лікарями. Тож ви зможете підписати декларацію як у квітні, так і у червні чи жовтні. Водночас слід звернути увагу, що лікарі можуть обслуговувати лише певну кількість пацієнтів: сімейний лікар - 1,8 тис., терапевт - 2 тис., педіатр - 900 пацієнтів.

МОЗ також оприлюднило пошагову інструкцію, як підписати декларацію з лікарем і які документи для цього потрібні.

Заклад, у якому працює обраний вами лікар, має бути підключеним до системи "Електронне здоров’я". Чи підключений заклад до електронної системи охорони здоров'я - уточніть у реєстратурі або у лікаря, або перевірте самостійно за посиланням.

"Ви не мусите обирати лікаря за місцем прописки чи проживання. Ці та інші правила чітко окреслені в Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу", - наголошують у міністерстві.

Інший важливий документ - Порядок надання первинної медичної допомоги - містить чіткий перелік  послуг, які надаватиме терапевт, педіатр і сімейний лікар, а також впроваджує сервісні вимоги для медзакладів первинної допомоги та формує нову культуру взаємодії лікаря і пацієнта.