Польща може отримати дозвіл на ексгумацію похованих в Україні поляків за певних умов. Коментар МЗС

Україна очікує від Польщі конкретних кроків у відновленні українських пам'яток на польській території - натомість Польща може отримати дозволи на ексгумацію похованих в Україні поляків

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, передає "Інтерфакс-Україна".

"Мораторію як такого немає, є комісія, яка дає дозвіл на проведення певних робіт. Для того, щоб комісія дала дозвіл, має бути створений належний фон. Принаймні має бути зроблений перший крок у питанні відновлення пам'ятників - те, чого ми зараз очікуємо. І я думаю, дозволи видаватимуть", сказав Боднар.

Заступник голови МЗС зазначив, що наразі фон для такого співробітництва є негативним, оскільки до України щоразу висувають претензії. Щодо відповідної комісії, чиновник наголосив, що до її складу входять не лише представники влади, але й громадських організацій.

Читайте також. Заява співголів депутатської групи зі зв’язків з Польщею щодо змін до польського закону про Інститут національної пам`яті

Боднар уточнив, що українська сторона зацікавлена у відновленні українських пам'яток у Польщі, захисту прав української меншини в Польщі, а також у вирішенні ситуації іх польським законом "Про Інститут національної пам'яті".

Крім того, чиновник додав, що українська і польська сторони наразі працюють над організацією візиту віце-прем'єра, міністра культури Польщі Петра Глинського до України.

Читайте також. Понад 70% українців оформлюють дозвіл на роботу в Польщі, а потім зникають. Чому так відбувається