Рада схвалила законопроект про Нацбезпеку за основу: він необхідний для вступу в НАТО

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №8068 "Про національну безпеку України"

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Як пояснив секретар РНБО Олександр Турчинов, який представляв документ у парламенті, ухвалення цього закону має стати значним кроком на шляху запровадження стандартів НАТО в Україні. 

Зокрема, його ухвалення запровадить регулювання діяльності органів безпеки і оборони відповідно до стандартів НАТО та Євросоюзу. Йдеться про управління ЗСУ та іншими органами безпеки.

Документ також гарантує надійний цивільний контроль над сектором безпеки та оборони з боку Ради та громадянського суспільства, а також закріплює чіткий розподіл повноважень органів сектору безпеки та оборони.

"(У законопроекті, - ред.) закріплені саме фундаментальні національні інтереси України, серед яких забезпечення державного суверенітету і територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний і економічний правовий простір на шляху членства у ЄС та НАТО", - наголосив Турчинов. 

Цей законопроект ще 17 січня було обговорено та схвалено Радою національної безпеки та оборони. Документ розроблявся у взаємодії з експертами НАТО, США та Європейського Союзу з метою приведення української законодавчої бази у відповідність до стандартів держав-членів НАТО. 

"Проект ставить перед собою завдання членства України і в Європейському Союзі, і в Північноатлантичному договорі, що має бути безумовною гарантією безпеки, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави", - пояснив президент Петро Порошенко, який і ініціював законопроект.

Турчинов тоді зауважив, що законопроект має узагальнити усі вже здійснені та заплановані реформи сектору безпеки і оборони.

28 лютого законопроект №8068 "Про національну безпеку України" було зареєстровано у Раді. Попри це, проект закону розкритикували представництва ЄС та НАТО в Україні. 

Зокрема, вони зазначили, що низка положень суперечить практикам Євросоюзу та НАТО, адже законопроект не передбачає парламентського контролю за діяльністю СБУ, що є однією з фундаментальних цілей та вимог документа.

Дипломати також висловили занепокоєння у зв'язку із положенням про Ставку Верховного Головнокомандувача, "яке не відповідає стандартам і принципам НАТО та може мати суттєвий негативний вплив на принцип цивільного контролю".

У відповідь на це Порошенко заявив, що остаточна редакція законопроекту передбачатиме запровадження цивільного парламентського контролю за діяльністю СБУ.