Давня людина "вийшла" з Африки на 20 тисяч років раніше, ніж досі вважалося

У Саудівській Аравії, в пустелі Нефуд знайшли людську кістку - середню фалангу середнього пальця, що належала представнику Homo sapiens

Опубліковані в журналі Nature Ecology & Evolution результати ізотопного аналізу свідчать про те, що вік знахідки - 88 тисяч років.

Це датування перевертає уявлення вчених про міграцію людини з Африки; досі  матеріальних свідчень присутності H. sapiens поза Африкою раніше 60-70 тисяч років не було.

Батьківщина людини - Африка; саме там відбувалася еволюція приматів, яка призвела до появи нашого виду, саме там антропологи знаходять найдавніші останки людини розумної.

Поки що абсолютний рекорд - 315 тисяч років; такий вік останків людини сучасного виду, знайдених в Марокко в 2017 році.

Найбільш ранні свідоцтва міграції людини з Африки - генетичні; аналіз ДНК денисівської людини, наприклад, можна інтерпретувати і як доказ його схрещування з H. sapiens вже 100 тисяч років тому. Однак найдавніші останки, які вдалося виявити на території первісного розселення, в Середній Азії, датуються 60-7- тисячами років.

За часів життя людини, якій належала кістка, пустеля Нефуд була не пустелею, а саванною, з більш сприятливим кліматом і великим числом джерел питної води.

Люди, що населяли її 88 тисяч років тому (або, вірніше, їх предки), ймовірно, прийшли на Аравійський півострів через Баб-ель-Мандебська протоку, який за часів заледеніння був набагато дрібніший і коротше, ніж зараз.