Юлію Скрипаль таємно вивезли зі шпиталю та сховали, росіяни вимагають зустрічі з нею, - експерт

Британська влада таємно евакуювала Юлію Скрипаль зі шпиталю ввечері 9 квітня, після чого її сховали в секретному місці

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів кореспондент "Радіо Свобода" в Лондоні Олесь Ковач.

"Юлію Скрипаль виписали і абсолютно таємно вивезли зі шпиталю Солсбері вчора ввечері, хоча повідомлення з'явилися цього ранку. З деяких джерел - від співробітників шпиталю - випливає, що Юлію Скрипаль у джеймсбондівському стилі евакуювали зі шпиталю так, що ніхто не помітив. Її вивезли до невизначеного таємного будинку, де вона зараз перебуває, і в цей момент у британському уряді, структурах, наближених до розвідки і Міноборони, точаться дискусії, що робити з Юлією Скрипаль", - сказав Ковач.

Експерт зазначив із посиланням на джерела в уряді, що Юлію Скрипаль не хочуть везти до США за програмою захисту свідків і додав, що російське диппредставництво у Лондоні вимагає зустрічі зі своєю громадянкою.

"Зараз назріває ще один конфлікт між Сполученим Королевством і Росією. Юлія Скрипаль і надалі залишається російською громадянкою. Російське посольство буквально бомбардує британську владу вимогами зустрітися зі своєю громадянкою. Офіційно під опікою консульства перебувають усі громадяни Росії на території Великої Британії", - розповів Ковач.

За словами експерта, попри покращення самопочуття Юлії Скрипаль, ідеться про довготермінове одуження.

Ковач також додав, що у британській хімічній лабораторії тривають дослідження щодо того, чи на 100% отруйна речовина походить із Росії, а в аеропортах заповадили посилені заходи безпеки щодо російських вантажів.

"Виявляється, Сергій Скрипаль попросив дочку привезти гречки з Росії. Дочка нібито забула і попросила свою знайому, яка, своєю чергою, попросила ще одну знайому. Відтак, слід губиться, звідки з'явилася ця гречка, якщо вона була. Від 10 днів тому британський уряд почав надзвичайно ретельне дослідження всього вантажу, який прибуває з пасажирами російських авіаліній або рейсами з Москви", - сказав експерт.

Читайте також: Валіза, вокзал, Росія: як цивілізований світ підтримав Британію