Восени Росію чекає нафтогазове ембарго, валютні обмеження та відключення від інтернету, - професор Московського університету

Зумовлені збройним вторгненням до Україні та Сирії західні санкції проти режиму Путіна лише посилюватимуться

Й незабаром стануть ще більш відчутними для населення, впевнений професор, доктор історичних наук, завідувач кафедри зв'язків з громадськістю Московського державного інституту міжнародних відносин (рос. МГИМО) Валерій Соловей.

За його словами, аби зрозуміти, на що слід чекати сучасній Росії та росіянам, варто звернути увагу на приклад Ірану, економіка та населення якого потерпають як від зовнішніх обмежень, так і від заходів власного уряду, прийнятих у відповідь.

Читайте також: Віталій Портников: компромісу Вашингтона і Москви не буде

"Те, що буде обговорюватися. Поки що це не обговорюється на політичному рівні. Це екпертне напрацювання. Три речі, вони серйозно обговорюватимуться вже восени цього (2018 - ред.) року: це заборона на придбання російського держборгу й боргу російських корпорацій, включно зі "Сбербанком", це перше.

Друге - це ембарго для російських енергоносіїв. Це торкнеться "Газпрому", це торкнеться "Роснефті" й, взагалі, усіх корпорацій російських. Повне ембарго є неможливим, але навіть те, що вони (міжнародна спільнота - ред.) можуть зробити, виявиться дуже відчутним.

Й, третє, це повна заборона на трансфер будь-яких відчутних технологій у Російську Федерацію. Це повторення того, що вони робили щодо Радянського Союзу у 1983-1986 рр. Й, слід визнати, що ці дії виявилися неймовірно ефективними", - заявив політолог 13 квітня 2018 року в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

Читайте також: Як великодній понеділок став для Росії “чорним” через нові санкції США

У відповідь, як зараз, зокрема, в Ірані, продовжив професор, російська влада продовжить впровадження різноманітних неприємних для населення обмежень. Скажімо, валютних. У тому ж Ірані, уточнив Соловей, фізичні особи не можуть мати більше 10 тис. євро.

Окрім того, як зазначив Соловей, західні соцмережі та месенджери Кремль сприймає як "непідконтрольний цифровий простір" й "можливість спілкування для політично не лояльних прошарків суспільства", для координації їхніх дій та швидкої мобілізації".

Читайте також: Контролювати не можна, заборонити. Як Росія блокує Telegram та чому це безглуздо

У зв'язку з цим, додав він, чинна російська влада може піти на відключення від іноземних засобів спілкування в мережі:

"Обмежать можливості виходити у простір, відмінний від російського... Під загрозою (окрім вже заблокованого у Росії месенджера Telegram, - ред.) опиниться Facebook. Його теж через деякий час не буде у Росії".

Також він вважає "досить реальною" можливість обмеженя та повної заборони ввезення до Росії американських ліків та сировини для фарміндустрії.