Присів і забув: вчені дослідили, як сидячий спосіб життя впливає на пам’ять

Сидячий спосіб життя сприяє зменшенню товщини зон мозку, які беруть участь у формуванні довгострокових спогадів про факти і події

Про це повідомляє Naked Science.

Дослідники з Каліфорнійського університету з'ясували: сидячий спосіб життя пов'язаний з витонченням зони мозку, яка відіграє найважливішу роль в роботі декларативної пам'яті. Цей тип пам'яті фіксує факти і події та дозволяє усвідомлено звертатися до спогадів. При цьому навіть інтенсивна фізична активність не захищає мозок від наслідків довгої нерухомості.

Учасниками дослідження стали 35 добровольців у віці від 45 до 75 років. Ні у кого з них не було симптомів деменції, неврологічних розладів, а також травм голови і хімічних залежностей. Волонтери розповіли вченим про те, скільки годин на день вони в середньому проводять сидячи, а скільки часу присвячують різним типам інтенсивної та помірної фізичної активності. Потім вони пройшли обстеження методом магнітно-резонансної томографії.

У результаті, дослідники виявили кореляцією між кількістю "сидячих" годин і витонченням медіальної частини кори великих півкуль головного мозку.

Зазначається, що у сидячого способу життя є чимало інших негативних наслідків. Його пов'язують з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань та ожирінням.