Брюссель і Берлін обіцяють зберегти транзит газу через Україну після запуску "Північного потоку-2"

Брюссель і Берлін обіцяють гарантувати транзит газу через Україну після будівництва газопроводу "Північний потік-2"

Про це заявив віце-президент Єврокомісії у справах енергетичного союзу Марош Шефчович, передає Укрінформ.

На прес-конференції віце-президент Єврокомісії нагадав, що попри складні умови в останні роки, останні зими Україна змогла надійним чином прокачати 97 млрд кубометрів газу, що стало новим рекордом.

"Це підтверджує, що транзит працює добре, що він має стратегічне значення для забезпечення газом не лише такої великої країни, як Україна, а й Центральної та Східної Європи. І наш пріоритет - зробити так, щоб і надалі транзит було збережено", - заявив Шефчович.

Він також нагадав. що "Північний потік-2" можуть побудувати, якщо він буде споруджуватися за тими ж правилами, що і всі інші в ЄС.

"Найкращий спосіб врегулювати всі правові і політичні чутливі моменти - переговори, в ході яких ми зможемо знайти рішення всіх проблем", - вважає Шефчович.

Він зазначив, що 2019 рік, коли закінчується українсько-російський газовий контракт, наближається, і треба надати політичний імпульс, зокрема, за допомогою зустрічей на високому рівні, щоб простимулювати всіх – українців, росіян, ЄК - почати дуже інтенсивну роботу над тим, щоб подолати всі неузгодженості.