Створення єдиної помісної церкви є питанням національної безпеки, - Порошенко

У четвер, 19 квітня, президент України Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді звернувся до народних депутатів з закликом підтримати проект постанови про звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання Томоса (указу) про автокефалію Православної Церкви в Україні

Порошенко наголосив, що єдина автокефальна церква об'єднає українське суспільство. За його словами, утвердження єдиної помісної церкви - це справа національної безпеки. Президент відзначив, що це питання не стільки релігійне, скільки геополітичне.

"Завжди після набуття незалежності державою  починалася дискусія про автокефалію. Так в різні часи було в Греції, Сербії, Румунії, Болгарії, Грузії та й в тій же Росії", - заявив Президент України.

 
Якщо Рада підтримає проект постанови - то у подальшому питання створення автокефалії Православної церкви в Україні залежатиме від рішення Вселенського Патріарха Варфоломія.

Ініціатори законопроекту сподіваються, що створення помісної церкви в Україні сприятиме укріпленню релігійної свободи Україні та міжконфесійному  миру, посиленню прав та свобод громадян.