Вчені створили надпотужний 3D-мікроскоп і показали, як працюють імунні клітини

Вчені з Гарварда і Медичного інституту Говарда Хьюза розробили новий 3D-мікроскоп, який дозволяє в найдрібніших деталях спостерігати за функціонуванням імунних клітин

Про це пише Engadget.

Використовуючи новий пристрій і інноваційні методи освітлення, вчені змогли в 10 разів краще, ніж раніше, розглянути взаємодію імунних клітин рибки Даніо.

Видання зазначає, що за допомогою цієї технології гарвардські імунологи вже висунули кілька нових гіпотез про те, як функціонують одні з найдрібніших клітин в живому організмі.

Крім мікроскопа, вчені використовують нову систему освітлення - "латентну світлову мікроскопію", що виділяє короткі промені світла, які не встигають пошкодити дрібні клітини.

"Його можна використовувати для вивчення практично будь-якої проблеми в біологічній системі або організмі, яку я тільки можу придумати", - прокоментував співавтор дослідження і професор Гарварда Томас Кірхгаузен.

"Це все дуже схоже на" Зоряний шлях ", чесно кажучи. І ми навіть не знаємо, що зараз питати, тому що ми ніколи не бачили біологію з таким рівнем деталізації", - підтвердив професор Гарварда Гокул Упадхьяюла.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку