Лікарі вперше пересадили пеніс і мошонку пораненому ветерану

Хірурги з лікарні Джонса Хопкінса провели першу успішну операцію з повної трансплантації пеніса і мошонки

Про це йдеться на сайті лікарні.

Органи отримав ветеран американської армії, який втратив власні геніталії в результаті вибуху саморобної бомби. 

Операція, яку проводили два хірурга-уролога і дев'ять пластичних хірургів тривала 14 годин. Лікарі взяли у померлого донора цілий пеніс, мошонку і частково черевну стінку. Пересадка включала в себе шкіру, м'язи, нерви, кістки і судини.

The New York Times зазначає, що сім'ї донорів органів запитують конкретно про дозвіл використовувати пеніс. Каріса М. Куні, менеджер з клінічних досліджень в області пластичної і реконструктивної хірургії Джона Хопкінса, сказала, що коли сім'ї чують, що мета полягає в наданні допомоги пораненим ветеранам, багато хто згоден.

Трансплантація пройшла успішно, і наразі лікарі спостерігають, чи не буде тіло реципієнта відторгати нові тканини. Чоловік, який побажав лишитися анонімним, втратив обидві ноги, частину живота і статеві органи під час служби в Афганістані від саморобної бомби.

У розмові з The New York Times колишній військовий зазначив, що ця травма позбавила його стосунків. "Це відчуття, ніби ти вже все, залишився наодинці з собою до кінця життя. Я довгий час боровся з тим, щоб навіть почати дивитися на себе як на чоловіка. Але тепер я знову в порядку", - каже пацієнт.

Ветеран також додав, що до операції він задавався питанням, чи прийме він нові частини тіла, не лише фізично, а подумки й емоційно.

"Це спочатку збило мене з пантелику, я подумав: Хіба я зможу побачити його своїм? , - сказав він. Ця думка переслідувала мене. Але як тільки я це зробив, то зрозумів - це моє."

Лікарі поки не знають, чи зможе ветеран мочитися через пеніс, а відновлення чутливості може зайняти півроку. Однак чоловік досить швидко йде на поправку, його повинні виписати найближчим часом.

Пересадка в лікарні Джонса Хопкінса стала четвертою трансплантацією пеніса в історії, проте на відміну від інших випадків, в цей раз лікарі вперше пересадили мошонку і навколишні тканини. Також операцію вперше провели на військовому, який отримав травму через вибух.

У США після Іраку і Афганістану близько 1300 військових отримали травми геніталій, а третина з них пов'язані з пенісом.

Читайте також: Люди не стануть сильнішими і не будуть жити довше. Вчені пояснюють, чому наш вид досяг межі розвитку