"Викрадений дизайн" та $2 млрд компенсації. На Tesla подали до суду через електровантажівку

Американський виробник вантажівок на водневому двигуні Nikola Motor подала позов до суду Арізони до виробника електрокарів і електричних вантажівок Tesla

Про це пише видання The Verge.

Компанія стверджує, що Tesla порушила "безліч патентів" Nikola Motor, а також спробувала переманити її провідного інженера. Суму збитку стартап оцінює в $ 2 млрд. 

Вантажівка Nikola One

Вантажівки Tesla Semi

У документах, поданих до суду, представники Nikola Motor стверджують, що Tesla частково скопіювала дизайн і технічні характеристики кузова (про це в тому числі свідчать однакові коефіцієнти опору), лобового скла і так далі.

У позові Nikola Motor зазначено, що компанія винайшла унікальний для індустрії тип лобового скла, яке надає водієві найбільший огляд:

З позову Nikola Motor

Компанія також відзначає, що Tesla намагалася переманити провідного інженера Nikola Motor Кевіна Лінка - за кілька місяців до анонсу власної вантажівки.

У компанії кажуть, що запідозрили порушення патентів ще під час витоку передбачуваних фотографій вантажівки в жовтні 2017 року і написали в Tesla з проханням не проводити офіційний анонс автомобіля до з'ясування деталей.

Представники Tesla сказали The Verge, що в позові від Nikola Motor "немає сенсу". Nikola Motor відмовилася коментувати документи, пославшись на те, що позов "говорить сам за себе".

Nikola Motor Company представила свою вантажівку на водневому двигуні в грудні 2016 року. У квітні 2018 року представники компанії розповіли, що Nikola Motor отримала попередні замовлення на вантажівки на загальну суму в $ 8 млрд, і пообіцяли повністю повернути гроші всім покупцям, якщо стартап не зможе поставити автомобілі. Вони помітили, що компанія "не використовує ці гроші для підтримки своєї операційної діяльності".

Читайте також: Обіцянки Tesla надто гучні. Чому експерти сумніваються в сенсаційних Tesla Semi та Roadster