ЄСПЛ передасть до Великої палати справи України проти Росії

Палата Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) передасть до Великої палати суду чотири справи "Україна проти Росії", які стосуються порушень прав людини в Криму та на непідконтрольній Києву частині Донбасу

Про це повідомили в прес-службі ЄСПЛ.

"Палата Європейського суду з прав людини, яка розглядає чотири міждержавні заяви, подані Україною проти Росії, вирішила відмовитися від юрисдикції над ними на користь Великої палати", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, палата ЄСПЛ може відмовитися від своєї юрисдикції на користь Великої Палати за певних обставин. Зокрема, якщо справа, яка перебуває на розгляді палати ЄСПЛ, зачіпає питання, що стосується тлумачення Європейської конвенції з прав людини або протоколів до неї, як у випадку з Україною.

У Великій палаті 17 суддів, тоді як у стандартних справах виносять рішення 7 суддів ЄСПЛ. Велика палата уповноважена розглядати лише ті справи, які їй передали.

Наразі в ЄСПЛ подано 5 позовів проти Росії. Дві справи стосуються анексії Криму і порушення прав людини на півострові, ще дві - порушень на Донбасі. Ще один позов стосується вивезення до Росії групи дітей з Донбасу.