Каша під забороною. Дієтолог розповіла, кому не варто її їсти

Чому при схудненні не можна їсти саму гречку і кому варто забути про вівсянку: дієтолог Марія Мухіна розповіла про те, кому і як краще вживати каші

Про це пише UkrHealth.

За словами дієтолога, звичні для українців каші підходять не кожному організму. Найбільш уважними щодо вибору круп потрібно бути людям із зайвою вагою і хронічними недугами

Вівсянка

У складі цієї каші є фітинова кислота. Вона пришвидшує вимивання кальцію із організму. Для хворих остеопорозом - підвищену ламкість кісток через брак кальцію - варто порадитится із лікарем.  

Якщо ж у людини непереносимість глютену, вівсяну кашу їсти не рекомендують.

Гречка

У цій крупі є багато корисних мікроелементів. Гречку варто їсти тим, хто переніс операцію і вагітним жінкам. Гречка підтримує здоров’я волосся і нігтів.

А ось тим, хто хоче схуднути і їсть лише гречку, так робити не варто. Через такий раціон можуть з’явитися головні болі і підвищена втома.

Читайте також: Що таке боули і як їх готувати. Три простих рецепти здорових страв

При схильності до запорів і газоутворення, наявності ниркової нестачі і виразки шлунка їсти гречану кашу потрібно із обережністю.

Рис

Експерт рекомендує їсти бурий рис. Після вживання такої крупи нормалізується сон, активізується мозкова діяльність. Він сприяє виведенню зайвої рідини, а також покращує нервову систему.

Білий рис не можна їсти діабетикам. Також не рекомендують часто вживати рис тому, що це може сприяти утворенню каменів у нирках.

Манна каша

У манній каші міститься речовина фітин. Він покращує стан еластичної тканини і зв’язок в суглобах, тому літнім людям варто мати її на кухні.

Читайте також: Для тих, кому набридла гречка. 6 незвичайних круп, які доповнять ваш раціон

Діабетикам і схильним до ожиріння діабетом краще забути про манку. Не варто нею годувати дітей до 3 років.

Пшоно

Ця каша корисна, коли організму потрібно багато сил для відновлення. Її рекомендують вживати після інсульту та інфаркту, переломів, розтягнень і вивихів.

Але якщо є підвищена кислотність шлунка, гастрит або виразка, подагра, хвороби нирок, включати в раціон пшоняну кашу потрібно тільки після консультації з лікарем.