Єврокомісія зобов’язала "Газпром" продавати Європі газ за конкурентними цінами

У четвер, 22 травня, Єврокомісія заявила про зловживання російського "Газпрому" монопольним становищем у Центральній та Східній Європі та порушення законодавства ЄС у сфері конкуренції, зобов’язавши компанію забезпечити постачання газу за ринковими цінами

Відповідне рішення Єврокомісія оголосила за результатами порушеного у 2012 році розслідування проти "Газпрому", передає кореспондент "Укрінформу" в Брюсселі.

"Єврокомісія ухвалила рішення щодо накладання на "Газпром" низки зобов’язань, спрямованих на вирішення занепокоєнь у сфері конкуренції та забезпечення вільного постачання газу за конкурентними цінами на газових ринках у Центральній та Східній Європі заради переваг європейських споживачів та бізнесу", - заявили у керівній інституції ЄС.

Єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер наголосила, що це рішення усуває перепони, які "Газпром" створив щодо умов постачань та ціноутворення газу у Центральній та Східній Європі.

"Сьогоднішнім рішенням ця справа не завершується. Це є вимогою для виконання "Газпромом" зобов’язань, які розпочинається сьогодні", - зазначила єврокомісар.

Єврокомісія започаткувала розслідування щодо можливого порушення Газпромом правил вільної конкуренції на газових ринках країн Центральної і Східної Європи у вересні 2012 року.