Через півроку "ДНР" згадуватимуть там, як страшний сон, - Жебрівський про звільнення окупованих територій

Наразі 20% населення підконтрольних російсько-терористичним військам окремих районів Донецької та Луганської областей досі є патріотами України, 30% її ненавидить, а 50% займають позицію "мені все одно"

Про це заявив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський в ефірі щотижневої програми "Вердикт" з Сергієм Руденком на телеканалі Еспресо.TV.

"Я думаю, що рано чи пізно Путін піде звідти. Що ми маємо? ...І це моніторить як наша розвідка, як наші інші спецслужби, як підтверджують й мої контакти з людьми, які проживають там. Все ж таки 20% там до сих пір є патріотами України, які, за великим рахунком, люблять Україну й іншої держави, ніж Україна, для себе не бачать", - розповів він.

Водночас, 30% є тими, хто "ненавидить" Україну.

"І більшість з цих людей не в "ДНР" хоче жити. Вони хочуть жити в Росії", - додав посадовець.

Ще 50% осіб, згідно його даних, становлять ті, котрі "не визначилися", зазначив керівник Донецької області.

Читайте також: Чигарі Південного. Що за селище звільнили ЗСУ

За його словами, потрібно буде "максимум півроку" для того щоб "80% людей згадували часи так званої ДНРії як страшний сон".

Однак для цього, додав Жебрівський, на звільнених територіях слід запровадити військово-цивільні адміністрації, серйозно працювати з людьми, а також "мати фінансовий ресурс на поновлення інфраструктури".

"Тоді ми це все зможемо зламати в достатньо швидкому темпі", - наголосив політик.

Читайте такожГорлівка: від війни до тилу

При цьому найбільші складнощі у поверненні до мирного життя під українською юрисдикцією матимуть, на його думку, ті місцеві родини, в яких є загиблі на боці російських найманців.

"Ті, хто там сьогодні при "владі", вони втечуть. Вони вже три рази все, що можна, награбували. Найважче буде з сім'ями, де є загиблі. Тому що, власне, вони звинувачувати будуть нас, Україну. Вони і заразі вже звинувачують нас, Україну. З цими людьми - найдовший час... Треба буде працювати аби знайти шлях примирення, усвідомлення того, що вони були неправі. Що вони могли політично опонувати іншим, проєвропейським силам, але брати до рук зброю й воювати проти своєї країни - цього ніхто жодного права не мав", - додав Жебрівський.