NASA пропонує прогулятися екзопланетами у VR-симуляторі. І на деяких з них може бути життя

В рамках місії The Exoplanet Travel Bureau в NASA розробили VR- тур по трьох екзопланетах. Подивіться, як можуть виглядати інші світи

Наразі "потрапити" можна на 3 планети: TRAPPIST-1d в сузір'ї Водолія, яка знаходиться на відстані 40 світлових років і входить в число потенційно населених, на Kepler-186f в сузір'ї Лебідя на відстані близько 492 світлових років від Землі, а також Kepler -16b, також із сузір'я Лебедя.

Під час туру користувачі отримуватимуть інформацію про планети, яку вдалося з'ясувати в рамках досліджень. В NASA зазначають, що ці зображень є художнім вимислом на основі досить обмежених даних, оскільки астрономи не можуть повноцінно розгледіти поверхні екзопланет.

Чи є атмосфера, здатна підтримувати життя у Kepler- 186f поки що  невідомо, тож портал пропонує порівняти декілька зображень, з присутньою та відсутньою атмосферою.

На зображенні можна помітити "гіпотетичну воду" - доказів, що вона присутня на поверхні 186f немає, але темпаратура екзопланети сприяє збереженню води на її поверхні в рідкому стані. Але це лише за умови, що у "Кеплера" таки є атмосфера.

Небо на цій планеті може здаватися червоним через те, що більша частина світла від зірки йде з червоної сторони спектра кольору, а деякі з найяскравіших зірок видно навіть удень - через неяскраве світіння червоного М-карлика, навколо якого обертається планета.

Тим часом у  Завдяки двом оточуючим зіркам, об'єкти на планеті Kepler-16b мають подвійні тіні.

А от TRAPPIST-1d, як і планета Kepler- 186f, ймовірно, знаходиться у придатній для життя зоні. Зірка цієї планети - ультра-холодний карлик - найменш масивний тип зірок. Її поверхня настільки "холодна", що вода навіть на дуже близько розташованих до зірки планетах може існувати в рідкому стані.

Науковці припускають, що рідка вода може міститися на всіх 7 планетах цієї системи, проте її наявність там і досі не довели.

"Рік"  (тобто, період обертання планети навколо зірки) на TRAPPIST-1d складає лише 4, 04 земних доби, а її розміри трохи менші за нашу планету.

Читайте такожЗнайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA