Щоб вижити, ми маємо навчитися довіряти власній державі, - Портников про порятунок Бабченка

В умовах війни українська журналістика має відрізнятися від західної

Про це заявив відомий український громадський діяч, письменник, журналіст і телеведучий Віталій Портников в ефірі каналу Еспресо.TV.

"Ми з Вами виживемо, тільки якщо навчемося довіряти власній державі. Цим ми і відрізняємося від Заходу, тому що ми - держава на межі небезпеки", - наголосив він.

Читайте такожПробачте, що живий

Західний журналіст для того й існує, додав Портников, щоб боротися із власними державними структурами.

"І це те, про що я завжди казав в часи Януковича: для чого потрібна журналістика - щоб розповідати про помилки влади. Але в час війни, якщо люди не довіряють власним державним структурам, вони самі риють собі могилу, в яку впадуть", - зазначив журналіст.

Читайте такожЯк світові ЗМІ реагують на "воскресіння" Бабченка

При цьому він заявив, що успіх спецоперацію з відвернення замаху на Бабченка став можливим тільки тому, що той, кого росіяни попросили вчинити за винагороду данйи злочин, довіряв СБУ й завдяки цьому вдалося викрити намірі замовників. Однак, на думку Портникова, аналогічна ситуація була б не можливою у сучасній Росії, де люди не ймуть віри спецслужбам.

Нагадаємо, в ніч на 30 травня 2018 року з'явилося повідомлення, що в Києві начебто вбили відомого російського журналіста та блогера Аркадія Бабченка. Попередньо зазначалося, що він впустив невстановлено особу до себе в помешкання, а той вистрілив йому в спину.

У Росії відкрили справу щодо Бабченка вже через півгодини після повідомлення про вбивство, оскільки він є громадянином РФ.

Екс-депутат Держдуми Росії Ілля Пономарьов припустив, що Бабченко міг знати свого вбивцю, та розповів про підготовку замахів на інших російських опозиціонерів.

СБУ вдалося затримати організатора замаху на журналіста. Правоохоронці з'ясували, що підготовка вбивства Бабченка є однією з операцій російських спецслужб.

"Кілер" Бабченка сам здав організатора замаху СБУ.

Стали відомі особи організатора замаху на Бабченка та виконавця, який "злив" замовлення СБУ.

Організатор вбивства на ім'я Борис Герман підтвердив, що домовлявся з людьми з РФ про терористичну діяльність.

Суд заарештував Германа.