В давнину і в козацькі часи українці не вважали, що Київська Русь зникла. Просто змінилася правляча династія, - історик

До знищення царизмом Запорозької Січі, Гетьманщини й повної окупації України військами Російської імперії українці ніколи не сприймали Київську Русь, як факт з минулого. Вона продовжувала для них існувати, позаяк в окремих удільних князівствах, а пізніше - у воєводствах, при владі лишалися князі, чиї роди походили із середньовіччя

Про це заявив доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інститу історії України НАН Борис Черкас в ефірі авторської програми Миколи Княжицького на телеканалі Еспресо.TV.  

Окрім того, наголосив він, для цього існували відповідні правові підстави.

"Юридично Київська Русь як Князівство існувало, тільки помінявся династ: спочатку були Рюриковичі, потім стали Гедиміновичі, - але як було Київське князівство, так і залишилося до кінця 15 століття. Відповідно, Литва в цьому плані була зв’язним ланцюгом між Київською Русю і уже новим часом. І те, що козацтво там виникло і стало продовженням цих державницьких традицій – це передусім", - пояснив він.

Читайте такожБорис Черкас: дізнатися все про свою минувшину, яка б вона не була скандальна чи болюча

Після Гедиміновичів давні княжі роди представляла династія Острозьких.

За його словами, в 17 ст. коли Богдан Хмельницький або його представники наводили аргументи, чому вони хочуть мати незалежну державу, чому хочуть мати самостійність, вони теж посилалися до періоду князівства Литовського. 

"Або скажемо по-іншому - вони його не відділяли від Київської Русі", - додав Черкас.

Право Київської Русі, пізніше оформлене під назвою Литовських статутів, діяло на Правобережжі аж до 18 ст. Й цим українці, як європейська політична нація, цивілізаційно відрізнялися від невпорядкованого побуту росіян.