Аваков розповів, що робити з колаборантами на деокупованих територіях

Україні потрібен закон про колаборантів, що визначатиме після деокупації українських територій ступінь відповідальності людей, які співпрацювали з російськими загарбниками

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у рамках презентації стратегії реінтеграції Донбасу "Механізм малих кроків" під час IX Національного експертного форуму "Україна в умовах турбулентності".

"Ухвалення Закону про колаборантів. Слід офіційно заявити, що юридично кожна людина-громадянин України наділена всіма громадянськими правами згідно з Конституцією України. А потім, використовуючи прописаний в Законі механізм, потрібно буде визначити статус цього громадянина: чи є він жертвою окупаційного режиму (таких більшість); або учасником, в силу обставин співробітничав з окупаційним режимом; або злочинцем, який вбивав наших солдатів і брав участь у репресіях проти мирного населення. Відповідно, Закон повинен визначити ступінь суспільного реагування на відповідний статус кожної людини", - вважає міністр.

На думку Авакова, таким чином можна створити механізм повернення жителів окупованих територій у правове поле України та відновлення їхніх прав.

"Це дуже складне питання, яке стосується рівня готовності суспільства до компромісу, але його обов'язково потрібно вирішити. Таким чином з'явиться фундамент, спираючись на який переважна більшість населення тимчасово окупованих територій легітимно повернеться в правове поле України, отримає цивільні права і доступ до державних сервісів. Тільки після цього стане можливим проведення на цих територіях виборів", - наголосив міністр.