Вчені знайшли найдавніші сліди тварини на Землі

На півдні Китаю знайшли найдавніші сліди, залишені білатеральними (двобічно-симетричними) тваринами близько 550 мільйонів років тому

Дослідження було опубліковане в журналі Science Advances.

Вчені виявили, ймовірно, найдавніші сліди тварин з відомих на даний момент. Вперше знайдені у гирлі річки Янцзи відбитки тварин з парними кінцівками  підтверджують, що стародавні білатеральні (багатоклітинні тварини, що мають двосторонню симетрію) тварини насправді існували ще до кембрійського вибуху.

Сліди, залишені приблизно 550 млн років тому, в ширину сягають всього декількох міліметрів, і складаються з двох паралельних рядів. Дослідники припускають, що у цієї тварини могло бути кілька парних ніг - наприклад, як у павукоподібних або губоногих.

Поруч зі слідами вчені також виявили нори, які, можливо, належать тій же тварині (в них, як передбачається, тварина могла шукати їжу). При цьому вчені відзначають, що точно визначити, кому належать ці сліди, неможливо: відомо лише, що у цієї тварини була двостороння симетрія - у вигляді парних кінцівок.

Довідка:

Кембрійський вибух — раптова (в геологічному сенсі) поява в ранньокембрійських (близько 540 млн років тому) відкладеннях скам'янілостей представників багатьох підрозділів тваринного царства, на тлі відсутності їх скам'янілостей або скам'янілостей їхніх предків у докембрійських відкладеннях.Тобто, фактично - це різке збільшення біорізноманіття у той період часу.

Вважається, що до цього періоду, що тривав, ймовірно, 25 млн років, на Землі мешкали більш прості (як одноклітинні, так і багатоклітинні) організми - в ході ж кембрійського вибуху почали з'являтися набагато складніші істоти, в тому числі і білатеральні тварини - з головами, хвостами, ногами і т. д.

Вчені припускали, що білатеральні тварини могли з'явитися до кембрійського вибуху - під час едіакарію, але будь-яких доказів того в палеонтологічному літописі не було. Саме тому нове відкриття, зроблене китайськими палеонтолагами, має велике значення для розуміння історії еволюції.

Едіакарій  — підрозділ верхнього протерозою ( інтервалу часу геологічної історії Землі), представлений комплексом пізньопротерозойських гірських порід, які лежать безпосередньо під породами кембрійської системи. Віковий інтервал — від приблизно 635 до 542,0±1,0 млн років тому.

Нагадаємо, палеонтологи знайшли в гирлі річки Янцзи незвичайні скам'янілості, яким понад 550 мільйонів років. Вони зберегли в собі найдавніші сліди щупалець, ніжок та інших парних кінцівок перших багатоклітинних тварин Землі.

Сьогодні вчені вважають, що життя могло з'явитися на Землі вже три мільярди років тому, проте перші 2,5 мільярда років свого існування воно існувало виключно в одноклітинній формі. Перші багатоклітинні істоти імовірно з'явилися лише 600-650 мільйонів років тому, під час едиакарського періоду, і про їхнє життя, завдяки майже повній відсутності їх останків, ми майже нічого не знаємо.