Проти Коломойського подали нові позови у Швейцарії та Україні

Нацбанк подав нові судові позови у Швейцарії та Україні проти колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського

Про це повідомляє прес-центр Національного банку України.

Зазначається, що судові провадження стосуються виконання Коломойським зобов'язань за наданими в 2016 році особистими поруками на користь НБУ.

"Мета позовів - забезпечити погашення кредитів рефінансування, які Нацбанк надав ПриваБанку в період між 2008 та 2015 роками. Позови спрямовані на погашення заборгованості за п'ятьма кредитними угодами на суму близько 10 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Таким чином перший позов було подано за місцем проживання бізнесмена у Швейцарії - до Cуду першої інстанції в Женеві.

Тим часом другий пакет позовів подано за місцем знаходження майна Коломойського в Україні - до Господарського суду Дніпропетровської області. 

Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова зауважила, що ці позови є ще одним важливим кроком на шляху до захисту інтересів українців та забезпечення виконання колишніми акціонерами Приватбанку взятих на себе зобов'язань.

Вона нагадала, що ПриватБанк отримав кредити рефінансування від НБУ під забезпечення поруками, наданими особисто Коломойським.

"Але сьогодні зрозуміло, що в той час Приватбанк насправді не міг повернути ці кредити. Врешті-решт, державі довелося націоналізувати банк ціною значних витрат в еквіваленті 5% ВВП, щоб захистити інтереси мільйонів власників рахунків та зберегти фінансову стабільність у цілому. НБУ наразі вживає і продовжить вживати правових заходів, необхідних для відшкодування Ігорем Коломойським цих коштів", - наголосила Рожкова.