Мінрегіон пропонує скасувати обов’язкове будівництво сміттєпроводів у багатоповерхівках. Чому

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропонує скасувати обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхових будинках

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе у Facebook.

У змінах до ДБН щодо житлових будинків міністерство пропонує скасувати обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхівках.

На думку заступника міністра, сміттєпроводи у багатоповерхівках - пережиток радянського минулого, який сьогодні немає нічого спільного з відповідальним поводженням з відходами та бережливим ставленням до екології та природи взагалі.

"Жахлива антисанітарія, сморід та бруд через нерегулярну чистку сміттєпроводів та через те, що люди викидають у них все, що завгодно, призводить до того, що під’їзди наших будинків теж перетворюються на смітники. Для більшості країн Європи сміттєпроводи вже давно табу і ми маємо також відмовлятися від цієї норми", - зазначив Парцхаладзе.

Відповідно до змін, необхідність влаштування сміттєпроводів у житлових будинках буде визначатися з урахуванням прийнятої в населеному пункті системи поводження з відходами. При цьому, у спеціалізованих будинках для людей з інвалідністю та осіб похилого віку обов’язкова норма щодо проектування сміттєпроводів буде збережена.

"Зокрема, вакуумний (або пневматичний) спосіб збирання побутових відходів у житлових будинках може стати цивілізованою заміною застарілих сміттєпроводів. Це сприятиме чистоті в житлових будинках населених пунктів та покращенню екологічної ситуації", - додав заступник міністра.