Чому робота мозку гіршає. 10 небезпечних причин

Надлишок інформації може призвести до провалів у пам'яті, а через снодійне можуть виникнути і нав’язливі суїцидальні думки

Про це пише UkrHealth.

Відсутність сніданку. Відсутність сніданку негативно впливає на працездатність і тонус людини протягом дня. Справа не лише у відсутності потрібної енергії, а й у тому, що відсутність сніданку знижує рівень цукру в крові. А це ускладнює надходження в мозок поживних речовин.

Надлишок цукру. Для продуктивної роботи мозку рекомендують їсти солодке, особливо, гіркий шоколад. Проте надмірна кількість цукру викликає проблеми із засвоєнням білка і поживних речовин. Це також може спричинити те, що поживні речовини в мозок не надходитимуть.

Недосипання. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, за останні 100 років тривалість сну людини зменшилась на 20%. Недосипання небезпечне тим, що стає розосередженою, у неї погіршується дрібна моторика. Регулярне недосипання спричиняє відмирання клітин мозку.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" 

Стрес. Сильна психоемоційна напруга веде до розриву зв’язків між нейронами і ускладнює розуміння причинно-наслідкових зв’язків і послідовності подій. Накопичений стрес погіршує пам’ять і знижує інтелектуальний потенціал.

Антидепресанти і снодійне. Вживання снодійних і деяких антидепресантів може погіршити пам’ять та навіть призвести до амнезії. Також ці препарати можуть викликати слабоумство і нав’язливі суїцидальні думки.

Куріння. Нікотин, який є у сигаретах, звужує судини мозку. Крім проблем, пов’язаних з нестачею поживних речовин у мозку, куріння у кілька разів збільшує ризик хвороби Альцгеймера.

Сонце. Відсутність достатньої кількості сонячного світла безпосередньо впливає на пізнавальні здібності людини.

Ультрафіолет, який людина отримує з сонячним світлом, регулює кровообіг. Також сонячне світло сприяє виробленню серотоніну – гормону, що впливає на настрій людини.

Вода. Нестача води викликає зменшення об’єму мозку, що значно знижує його працездатність і може призвести до втрати здатності запам’ятовувати інформацію.

За день потрібно випивати 30 - 40 мл рідини на один кілограм маси тіла.

Надлишок інформації. Запам’ятовування інформації - це тренування мозку та підтримання його у тонусі. Однак мозок може перестати справлятися із нею, якщо інформації стане занадто багато. Так можуть з’явитися провали у пам’яті.

Багатозадачність. Якщо людина одночасно сприймає знадто багато джерел інформації, жоден з них може не засвоїтись належним чином, а свідомість - звикнути до такого режиму роботи.