Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує

Марія Гурська
26 травня, 2018 субота
12:00

Чому недосип можна порівняти з алкогольним сп'янінням та чи "залатає" шкоду від нього довгий сон у вихідні? Розповідаємо, скільки часу варто відпочивати, щоб не "гальмувати"

Ми можемо недосипати через сотні причин: від перевантаження роботою та маленької дитини до звичайного нічного перегляду серіалів.

Але не завжди думаємо про те, що недостатня кількість сну негативно впливає не лише на стан організму, а й на якість життя в цілому: у разі недосипу люди частіше помиляються, гірше аналізують ситуацію та оцінюють хід подій, іноді з фатальними наслідками.

Те, що недостатня кількість сну у людини підвищує ризик ожиріння, розвитку діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань та послаблює імунітет, вже давно не є новиною.

Науковці провели вже десятки тисяч різноманітних досліджень на цю тему, деякі з яких суперечать одне одному. Ми зосередили свою увагу лише на кількох з них.

Під час сну відбувається безліч життєво важливих процесів: від реорганізації роботи нейронів з синаптичним прунінгом (фактично, це кнопка "видалити" з мозку все зайве) до формування довгострокової пам'яті.

Але мозок вночі нормально функціонує лише тоді, коли сон триває понад 7 годин (відповідно до рекомендацій Американської академії медицини сну і Товариства з вивчення сну). Багато хто вважає це недозволеною розкішшю і в будні дні сплять в середньому менше 6 годин.

Спати довше і працювати менше, але ефективніше

Нове дослідження, опубліковане в  Proceedings of the National Academy of Sciences американськими вченими демонструє, що замала тривалість сну в нічний час призводить до сильного падіння уваги, а швидкість реакцій при цьому зменшується удвічі.

Проживаючи в режимі 18-годинного дня, як і роблять мільйони людей у світі, ми в рази знижуємо продуктивність власної праці. Досі залишалося незрозумілим, чи діє негативно на когнітивні функції саме недолік сну чи занадто довге неспання теж вносить свої корективи.

Дослідники під керівництвом доктора Елізабет Клерман (Elizabeth B. Klerman) з Гарвардської медичної школи провели експеримент: вони відібрали 17 здорових добровольців у віці близько 26 років, середня тривалість сну протягом тижня до початку дослідження була від 7 до 9 годин.

Їх на 32 дні помістили в стаціонар зі штучним освітленням, де їх "доба" складала 20 годин замість звичайних 24, а спати добровольці мали за чітким протоколом, де у виділенний для сну час світло одразу ж вимикалося, і наставала "ніч".

Піддослідних розділили на дві групи, графіки яких містили істотні відмінності: якщо в першій групі люди спали по 4,67 години і не спали 15,33 години, то у другої періоди штучних "дня" і "ночі" розподілялися в співвідношенні 2:1, тобто, на сон було відведено 6,77 години). Так вчені "підігнали" тривалість неспання в експериментальній групі до приблизного режиму дня середньостатистичного міського жителя, що складає 16 годин.

Піддослідні щодня проходили тести на увагу, реакцію та опитування. Виявилося, що хронічна нестача сну вдвічі зменшує швидкість реакції і в п'ять разів підсилює неуважність, хоча піддослідним видавалося, що їх пильність залишається на належно високому рівні.

Всі ці зміни були особливо помітні в нічний час, коли по експериментальному режиму у добровольців був "день", і показники не приходили в норму, коли проходила "ніч" і наставала нова доба експерименту.

Вчені вважають, що виявлені в експерименті зміни в увазі і швидкості реакції обумовлені все ж саме браком нормального сну, а не зміною періоду "діб", хоча однозначно сказати не можуть, через невелику вибірку осіб з 17 людей.

В попередньому дослідженні  добровольці жили у схожих умовах, але їх "доба" була подовжена до 43 або 33 годин. Так, коли люди набагато довше не спали, але мали 10-годинний сон, всі когнітивні зміни, пов'язані з довготривалою активністю, нівелювалися нічним відпочинком.

Відіспатися за тиждень. Чи можливо це?

Більшості з нас, ймовірно, знайома ситуація, коли за тиждень нормально виспатися не вийшло, і остання надія на довгий солодкий сон відкладається до вихідних.

Гарна новина: праця шведських науковців, нещодавно опублікована в журналі Journal of Sleep Research, свідчить, що люди, які протягом робочого тижня сплять недостатньо, але відсипаються у вихідні, проживають стільки ж, скільки ті, хто висипається кожного дня.

А люди, які не висипалися ні в будні, ні у вихідні,частіше зазнавали ранньої смерті.

Взявши за основу дані про здоров'я 48 тисяч дорослих людей зібрані в період з 1984 по 1997 рік для іншого дослідження, вчені проаналізували тривалість сну протягом усіх днів тижня.

Сон тривалістю менше 5 годин вчені співвіднесли з ранньою смертністю. Але така закономірність не діяла для людей, які компенсували недосип в будні 8-9 годинами здорового сну у вихідні.

Вчені зазначають, що мова йде про людей в віці до 65 років, і припускають, що довге "відсипання" у вихідні дні деяким чином частково компенсує збиток нанесений організму нестачею сну протягом робочого тижня.

Проте ці висновки суперечать даним деяких інших досліджень.

У праці 2015 року науковців з Піттсбурзького університету наводяться дані фізіологічних показників учасників дослідження. У людей, які всі сім ночей спали 7-8 годин, рівень холестерину і інші важливі показники виявилися кращими за тих, хто відсипався на вихідних. Однак шведські вчені не порівнювали тривалість життя, а вчені з США не брали до уваги фізіологічний стан.

Бути п'яними без вина. Як недосип робить з вас небезпеку на дорогах

Згідно з даними дослідження, проведеного Фондом AAA з безпеки дорожнього руху в США,у водіїв, які "недоспали" 2 години з передбачуваних 7 в нічний час, шанси потрапити в ДТП зростають мінімум вдвічі.

Тим часом у водіїв, які пропустили дві-три години сну протягом 24-годинного періоду, шанс потрапити в ДТП був вже вчетверо вищим.

А ось стан людини за кермом, яка спала менше 5 годин, можна порівняти зі станом алкогольного сп'яніння.

В ААА дослідники проаналізували дані з раптової вибірки 7 234 водіїв, які брали участь в 4 751 ДТП. І хоча 97% опитаних водіїв повідомили ААА, що сонливість під час водіння є неприйнятною і загрожує безпеці, майже третина заявили, що вони рухалися в авто, будучи настільки втомленими, що ледь могли тримати очі розплющеними.

Інше дослідження свідчить, що "помірне, але регулярне недосипання" еквівалентне легкій формі алкогольної інтоксикації.

Після 17-19 годин без сну показники були еквівалентні або гірші, ніж рівень концентрації алкоголю в крові (BAC) у 0,05 відсотка (0. 500 проміле). Після тривалих періодів без сну продуктивність досягала рівнів, еквівалентних ВАС 0,1 відсотка (1 проміле).

Тобто, якщо людина не спить близько 20 годин, то вона не може повноцінно функціонувати, як і людина, що перевищила встановлену допустиму дозу алкоголю, при якій можна сідати за кермо.

Зазначимо, що в дослідженнях використовується середній показник, який не враховує індивідуальні характеристики кожного окремого організму, тож час без сну, який людина може провести у нормальному бадьорому стані, може коливатися. Кожне окреме дослідження є незалежним від інших і може демонструвати суперечливі до них результати.

Довідка:

Проміле - це кількісний показник етанолу в крові або видихуваному повітрі, тобто концентрація молекул спирту. В Україні дозволена доза - це 0,20 мг/літр, тобто 0,20 проміле. Показник залежить як від виду напою, що містить етанол, так і від ваги, зросту, стану здоров'я людини.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:53
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблий
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть з погрозами і танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки у Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:33
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
12:32
Оновлено
ППО
Росіяни з самого ранку атакують Україну: у Дніпрі, Запоріжжі, Харкові та Херсоні прогриміли вибухи
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
Більше новин