Бар проти немовлят. Як відкриття одного закладу поставило під загрозу цілий народ

Жінки народності бака в Камеруні стали народжувати помітно менше з 2010 року, і єдине цьому пояснення - вплив відкритого трохи раніше бару і масове захоплення бака дешевим алкоголем

Це виявив французький антрополог Фернандо Россі, і якщо він має рацію, то його спостереження - перший описаний в науковій літературі випадок, коли вживання алкоголю призвело до зниження фертильності цілої народності мисливців-збирачів.  Стаття опублікована в журналі PNAS.

Пігмеї бака – народність людей невисокого зросту, які проживають у Камеруні, Конго  та Габоні. Вони ведуть екзотичний та далекий від технологій спосіб життя: бака - мисливці-збирачі, вони ловлять рибу, стріляють з луків в птахів, шукають в лісі фрукти, розводять бджіл. Цивілізація ж доходить до них у формі етнографів і торговців корисними речами.

Народжуваність у бака за 2007 - 2015 роки.

Вивчаючи демографічну статистику, зібрану учасниками католицької місії, антрополог Фернандо Рамірес Россі виявив різкий спад народжуваності серед бака Камеруну в 2011 році.

Тоді ж він вирішив проаналізувати причини такого різкого падіння числа новонароджених, і єдиною підходящою подією виявилося  відкриття бару в одному з сіл в кінці 2010 року

Особливою різноманітністю меню бар не славився: в ньому продавалася дешева (9 центів пакет),  алкогольна рідина , часто з домішкою метанолу, що багато разів призводило до сумних наслідків.

Бар став центром суспільного життя, замінивши в цьому сенсі католицьку місію, а смерть від алкогольного отруєння стала найпоширенішою причиною смерті серед бака.

Аналіз народжуваності дітей у жінок різного віку

Щоправда, людей подібна статистика не зупиняла. Россі вважає, що саме цей спосіб проведення дозвілля привів до того, що жінки бака стали народжувати менше: замість 8,8 дітей на одну жінку - всього 5,6; падіння виявилося ще більш різким у молодих жінок (від 15 до 25), які, як зазначає дослідник, люблять бар більше жінок старшого віку.

Інші можливі причини зниження фертильності бака Россі виключив: в 2010-2011 роках не було ні епідемій, ні проблем з продовольством.

Науковець посилається на попередні дослідження, які встановлюють зв'язок між вживанням алкоголю і безпліддям у жінок і чоловіків. Подібна культура вживання спиртного, зазначає Россі, може негативно вплинути і на здоров'я вже народжених дітей, адже діти бака часто знаходять порожні ємності з-під спиртного і облизують їх, дуже рано звикаючи до смаку і запаху.

Читайте також: Як приготувати смачний алкоголь вдома: Бейліз, бехерівка та мандариновий лікер