Рада схвалила захист пам'яток культурної спадщини

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №1553 про внесення змін до закону України "Про охорону культурної спадщини"

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Проект закону з трибуни українського парламенту представив  голова Комітету з питань культури і духовності, депутат "Народного фронту" Микола Княжицький.

Він пояснив, що законопроектом додаються нові терміни, необхідні для виокремлення об'єктів культурної спадщини (далі у тексті ОКС) зі списку ЮНЕСКО, уточнюються повноваження центральних органів виконавчої влади у сфері культурної спадщини, надаючи право затверджувати режим використання об'єктів зі списку ЮНЕСКО та їхніх буферних зон, затвердження планів управління ними. 

Читайте також: "У держави має бути розуміння, що саме є культурною спадщиною України і яким чином її захистити на законодавчому рівні", - Княжицький

Також документом встановлюються вимоги щодо проведення будь-яких робіт на об'єктах ЮНЕСКО та на їхніх охоронних територіях, чому має передувати звернення до Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, чиї рекомендації є обовязковими.

Управління ОКС здійснюватиме орган управління, призначений центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. 

"Що пропонує цей закон? – Доповнення об'єктивної сторони правопорушення умовами, що відповідальність за надання шкоди об'єктам культурної спадщини - не лише пам'яткам, але і щойно виявленим об'єктам культурної спадщини та їх частинам, встановлення основних засад процедури примусового викупу об'єктів культурної спадщини якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню", - голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

За даними урядово-громадської ініціативи, "Разом проти корупції", наразі через прогалини у законодавстві у самому лише Києві на межі знищення перебувають кілька десятків пам’яток, які мають велике історичне значення, серед яких низка садиб і будинків на Андріївському узвозі, садиба Михельсона на вулиці Пушкінській, дерев’яний 200-річний будинок на вулиці Боричів тік.

"Це величезна проблема. Палять будинки культурної спадщини у центрі Києва і у інших історичних містах. Цей закон повинен покласти край цьому вандалізму. Тому я дуже вдячний і Асоціації міст України і всім іншим місцевим органам самоврядування, які підтримали цей закон. Закон також передбачає зміну санкцій щодо порушення законодавства про охорону культурної спадщини, у тому числі підвищення розмиру штрафів", - наголосив Микола Княжицький.

Проектом також передбачається:

- встановити основні принципи процедури примусового викупу об'єктів культурної спадщини, якщо власники своїми діями або бездіяльністю сприяють їх знищення;

- розширити юридичну відповідальність за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, в тому числі підвищити санкції;

- поточнити статтю 298 Кримінального кодексу України, встановивши відповідальність за доведення об'єкта культурної спадщини в його пошкодження або знищення.

Нагадаємо, 2018 рік у Європейському Союзі оголошено Роком культурної спадщини. Україна не залишилася осторонь від процесів – 18 жовтня 2017 року Кабінет Міністрів підтримав проект Указу Президенту України про оголошення 2018 року Роком охорони культурної спадщини.