У Держдепі США вимагають змін до закону про Антикорупційний суд щодо апеляційної статті

В американському Державному департаменті вважають важливим ухвалення змін до закону про Антикорупційний суд і закликають українську владу виправити це

Про це заявив виконувач обов’язків заступника помічника держсекретаря США Джорган Ендрюс, який очолює офіс у справах Східної Європи Держдепартаменту та є відповідальним за Україну, повідомляє "Радіо Свобода".

"Лише внесення змін до цього закону, згідно із якими суд зможе розглядати всі справи, які входять до його юрисдикції (включно із апеляціями по існуючих справах щодо корупції) допоможе подолати корупційні загрози, які існують (в Україні)", - наголосив він.

Ендрюс при цьому зауважив, що США не будуть стороною перемовин у цьому питанні, адже проблема має вирішуватися між Україною та представниками МВФ. Він нагадав, що саме Фонд вимагав якнайшвидшого створення Антикорупційного суду, тож якщо МВФ буде задоволений - "то і США будуть задоволені".

Він також відповів на запитання стосовно того, що буде, якщо Рада відмовиться ухвалювати такі зміни до закону. За його словами, американська влада оцінює прогрес у реформах України саме по її зусиллях у боротьбі з корупцією.

"Україна серйозно просунулася, але так і не досягла критичної точки, після якої всі проведені реформи почнуть працювати разом… Без суду, куди б (усі антикорупційні структури) могли спрямувати справи, всі результати справ щодо боротьби із корупцією проти підуть до старих судів, які, відверто кажучи, самі лишаються корумпованими. Тому ми і кажемо – Україна пройшла частину шляху, але повинна закінчити справу повністю", – зазначив Ендрюс.

Він додав, що Україні необхідно допомогти розірвати ланцюг між інтересами олігархів та владою і політичною системою.

"І складні реформи настільки складно проводити саме через цей конфлікт інтересів, і ми маємо допомогти українському уряду ухвалювати рішення, які є в інтересах усіх українців, не тільки кількох багатих та впливових осіб", - підсумував Ендрюс.