У Wi-Fi з'явився новий стандарт захисту WPA3. Що зміниться

Об'єднання Wi-Fi Alliance, в який входять компанії Apple, Microsoft і Qualcomm, представило новий протокол захисту WPA3

Як зазначено на сайті об'єднання,він надасть захист користувачам з ненадійними паролями.

Зараз всі пристрої з Wi-Fi працюють по протоколу WPA2, який з'явився в 2004 році. Новий протокол передбачає вдосконалену систему захисту для користувачів зі слабкими паролями за допомогою захищеного з'єднання.

Протокол створення ключів між пристроями, відомий як одночасна аутентифікація рівноправних елементів (Simultaneous Authentication of Equals, SAE), влаштований так, що у хакера буде тільки одна спроба вгадати пароль, перш ніж перехоплені офлайн-дані втратять сенс. Для постійного підбору буде потрібен фізичний доступ до роутера і відсутність на ньому спеціального захисту.

Навіть при підборі пароля хакер зможе прочитати тільки ті дані, які в даний момент проходять через мережу, але не старіші.

Дані нововведення стосуються приватних користувачів. Для корпоративного Wi-Fi передбачений інший набір удосконалень, в який входить новий криптографічний стандарт з 192-бітовим ключем, аналогічний алгоритму з комплекту CNSA (Commercial National Security Algorithms — Комерційних алгоритмів для захисту національної безпеки).

Надалі WPA3 стане обов'язковим для всіх нових продуктів, але повний перехід на нього займе роки. Для цього багатьом користувачам буде потрібно придбати нові роутери і гаджети, які підтримують цей протокол, інші просто оновляться до нього.

WPA3 повністю сумісний з WPA2, тому всі пристрої повинні продовжити працювати один з одним нормально. Wi-Fi Alliance вважає, що процес переходу піде активніше в 2019 р. 

Крім того, Wi-Fi Alliance випустили програму Easy Connect, за допомогою якої до мережі можна підключати пристрої без екрану для роботи інтернету речей. Якщо гаджет і роутер підтримують Easy Connect, користувачеві досить відсканувати за допомогою смартфона QR-код, щоб автоматично відправити на новий пристрій дані, необхідні для підключення.

Читайте також: Маск хоче забезпечити Wi-Fi всю планету. Як діятиме новий проект від SpaceX