Google дозволяє читати ваші особисті листи в Gmail різним додаткам. Що робити

Видання The Wall Street Journal опублікувало матеріал, в якому закликає людей пам'ятати, що їх листування в Gmail відкрите для сторонніх розробників додатків

Після публікації звіту Wall Street Journal (опублікованого в понеділок) де описано, як сторонні розробники можуть читати ваші листи в Gmail, у вівторок Google відповів на це в блозі, в якому описуються заходи, які компанія робить для забезпечення вашої безпеки та конфіденційності в рамках служби.

Зазначається, що дозвіл на прочитання листування дають самі власники пошти. Справа в тому, що цей пункт прописаний в призначеній для користувача угоді, але коли користувач заводить собі аккаунт, то він, не читаючи, ставить галочку "Прийняти умови". Те саме відбувається і випадку встановлення сторніх додатків.

В Google прокоментували ситуацію так:

"Ми більше не скануємо призначену для користувача переписку, - цитує газета представника компанії. - Але ось доповнення, які розширюють поштовий сервіс, все ще мають такі можливості".

За даними видання, листуванням цікавляться маркетингові компанії, які прагнуть вивчити вподобання людей.

Зазвичай електронна пошта в таких випадках сканується автоматично. Однак одразу кілька компаній повідомили Wall Street Journal, що їхні працівники особисто читають тисячі листів.

Компанія Edison Software Ltd зазначила, що вивчала електронне листування сотень людей, і використала дані для розробки додатку.

Фірма eDataSource Inc додає, що дивилася особисті електронні листи користувачів для того, аби покращити роботу свого алгоритму.

Співробітники компаній також додали, що не питали у користувачів явного дозволу для доступу до їхньої пошти Gmail, адже ті автоматично на це погодились при встановленні додатку.

"На те, аби прочитати всі умови контракту, може знадобитися кілька тижнів. Цілком можливо, що у списку всіх умов це згадувалось, проте це не можна вважати нормальним. Не можна, аби хтось інший читав вашу особисте листування", - вважає професор Алан Вудвард з Суррейського університету.

Google стверджує, що доступ до приватного листування отримали лише перевірені компанії та лише у випадках, коли користувачі самі надали їм таку можливість.

Я не хочу, щоб мої листи читали. Що робити?

Компанія радить користувачам Gmail зайти у розділ "Перевірка безпеки". Там можна подивитися, які саме додатки отримали подібний дозвіл, які з них пов'язані з вашим акаунтом.

До тих додатків, яким ви не хочете надавати доступ до листування, можна буде закрити доступ. Для цього перейдіть на сторінку myaccount.google.com і натисніть "Додатки з доступом до облікового запису" (Signing in to GoogleDevice activity & security eventsApps with account access).

Читайте також: Лис-провідник і власна секретарка зі штучним інтелектом. Чим дивує Google в 2018