Лис-провідник і власна секретарка зі штучним інтелектом. Чим дивує Google в 2018

Марія Гурська
10 травня, 2018 четвер
18:35

Віртуальна лисиця в "Google Maps", гамбургери та асистент, що може подзвонити перукарю. Розповідаємо про новинки від Google, які вже скоро можна буде спробувати

Минула найбільша презентація компанії Google в 2018 році. Вона була присвячена відкриттю конференції для розробників Google I/O 2018 і почалася з веселих жартів генерального директора Google Сундара Пічаї.

Він розповів, що компанія перемалювала емодзі, які раніше були намальовані неправильно. Тож якщо вас обурював google-гамбургер, не хвилюйтеся: відтепер сир буде на потрібному місці, а не зовсім повний кухоль пива заповнено по вінця.

Два роки тому Google оголосила про те, що змінює курс з Mobile First (насамперед - мобільний) на AI First (тобто перш за все штучний інтелект). Тож всі нововведення компанії напряму пов'язані зі ШІ. Якщо вам цікаво, що таке штучний інтелект та як він працює, можете дізнатися це тут.

А тепер до новинок.

Android P

Нова операційна система – один із найдовгоочікуваніших анонсів від Google. Використання смартфона обіцяють зробити більш комфортним і ефективним завдяки технологіям штучного інтелекту та керуванню жестами.

Наприклад, в Android P введено нову функцію - Adaptive Battery. Система стежитиме за тим, які програми ви використовуєте, щоб своєчасно вимикати непотрібні додатки і заощаджувати енергію. Таким чином смартфон зможе працювати на 30% довше, ніж зазвичай.

Але не лише це. ОС стежитиме за вашими діями у смартфоні та навколишнім середовищем, максимально підлаштовуючись під умови. Користувачу запропонують комфортний рівень яскравості екрана і функції, які можуть стати в пригоді просто зараз.

Наприклад, коли будете шукати назву якогось додатка, виникне пропозиція конкретної дії всередині нього: якщо шукати додаток таксі, можна буде відразу з рекомендацій викликати таксі собі додому.

З новою ОС, якщо ви перевертаєте телефон, зображення теж перевертається, але на екрані з'явиться кнопка, натиснувши на яку, ви зможете скасувати оберт.

У режимі "Не турбувати" смартфон вас дійсно не турбуватиме – він повністю припинить показувати сповіщення. Якщо потрібно отримувати повідомлення від конкретних людей, то їх попередньо потрібно відзначити важливими в контактах.

Ще одна цікава функція - смартфон з Android P буде готувати вас до сну, переводячи екран в чорно-білий режим.

Ті, хто цінує свій час та хоче придыляти гаджетам менше уваги, зрадіють функції "Цифрове благополуччя":  Android P з'явиться панель управління, яка буде збирати і показувати дані про те, як довго людина "просиділа" у смартфоні. Наприклад, скільки часу витратила на кожен додаток і скільки сповіщень отримала.

Як встановити нову ОС

Бета-версія Android P доступна для завантаження на смартфони Pixel / Pixel XL і Pixel 2 / Pixel 2 XL. Але цього разу в Google вирішили підключити до тестування користувачів апаратів від інших виробників. Тому вперше бета-версію нового Android можна поставити на такі моделі: Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Essential Phone, Oppo R15 Pro, Vivo X21, а також все ще не представлений офіційно OnePlus 6.

Завантажити Android P можна на сайті програми бета-тестування Android. Увага! Варто пам'ятати, що це не фінальний реліз і в ньому можуть бути критичні баги. Перед встановленням бета-версії нової ОС варто зробити резервну копію даних на своєму смартфоні.

Google Assistant і дзвінки в перукарню

Голосовий помічник компанії Google отримає новий, більш природній голос. Тепер в діалозі можливі речення зі складними питаннями, складними відповідями з боку асистента, різні прохання в одній розмові. Він вийде на понад 5000 нових пристроях та отримає підтримку 30 мов у 80 країнах.

Але навіть це не так цікаво, як нова функція помічника Google Duplex, яка обіцяє позбавити користувача необхідності робити монотонні дзвінки в різні установи. Дозвольте вашому "секретарю" ( а саме так представиться асистент при розмові) записати вас на стрижку в певний час чи дізнатися про вільний столик у ресторані.

Проте на повну автономність розраховувати не варто. Якщо система розуміє, що розмова стала для неї заскладною, вона попросить власника втрутитися.

Цього літа Assistant отримає нову візуальну складову для iOS і Android, а також з'явиться в Google Maps.

Google Maps: віртуальна лисиця та персональні рекомендації

"Близько року тому, коли ми почали розмовляти з користувачами, то питали: як ми можемо вам допомогти? Що ще вам потрібно додати в Google Maps? І ми отримали дуже багато запитів на функції, які допомагають користувачам досліджувати область. "Допоможіть мені вирішити, куди йти" - ось де проблема, - передає спікер слова Софії Стар, менеджера по продуктах у Google Maps. 

Саме тому нові функції додатка здебільшого орієнтовані саме на вирішення цієї проблеми. Ось вони:

Вкладка "Що поруч?"

Тут користувачеві будуть показуватися активності, події й кафе залежно від області, що переглядається.

"Топи" місць і заходів також з’являться в інформаційній видачі, їх будуть підхоплювати з авторизованих видань, що в теорії вбереже від потрапляння неякісного контенту в даний розділ, але явно затримає впроваждення функції в неангломовних регіонах.

"Планування"

Вирішувати, в який заклад йти компанією, стане простіше: можна прокрутити перелік закладів, довгим утриманням вибрати варіанти і сформувати список. Останнім можна поділитися з людьми, а вони зможуть проголосувати за цікавий для них заклад і навіть додати інше місце, яке творець списку пропустив.

"Відповідність"

Коли користувач натисне на конкретне гастрономічне місце, додаток повідомить, наскільки велика ймовірність, що воно сподобається власнику смартфона. Також там вкажуть причини, чому в "Макдональдсі" у людини відповідність склала 95%, а в ресторані — всього 60%.

"Для вас"

Google Maps отримала нову вкладку "Для вас", де завдяки функції "Відповідність" збираються актуальні новини про улюблені місця та  потенційно цікаві нові точки.

Доповнена реальність

Розробники зв’язали Google Maps і Google Lens, додали низку серйозних нововведень: місця з наведення пристрою на вид вулиці відразу відображаються з картками, а навігація малює стрілки прямо на перехрестях.

Для роботи цієї можливості комбінуються існуючі дані Street View і Maps разом з інформацією, що надходить з камери смартфона. Потім поверх зображення реального світу наноситься шар із зазначенням потрібного користувачеві напрямку руху.

Щось подібне Google планувала зробити для своїх розумних окулярів Google Glass, але тепер немає необхідності використовувати додаткову гарнітуру доповненої реальності.

Також в якості розваги з’явився "звірячий супровід". Щоправда, поки не зрозуміло, чи зробили віртуальних звірів лише частиною демонстрації, чи користувачі й самі зможуть скористатися кумедною допомогою.

Компанія обіцяє впровадження нововведень на iOS і Android протягом літа.

Читайте також: 10 найпопулярніших додатків. Що українці завантажують на смартфон

Google Lens

Цікава функція, яка тепер буде доступна і в Google Maps. Google Lens покаже інформацію про предмети, які вдасться побачити камері. Тобто ви наводите камеру смартфона на щось і система це розпізнає. 

Корисно, якщо ви побачили десь, наприклад, гарну сумку: можна навести камеру і вже за кілька хвилин замовити таку ж в інтернеті. Ще один приємний нюанс - тепер скопіювати у свій смартфон текст з книги не буде проблемою.

Gmail. Тепер для тих, кому ліньки писати листи

Для редизайну Gmail використовують штучний інтелект. Тепер поштовий клієнт буде підказувати закінчення фраз за автора листа і дописувати за нього текст. Функція називається Smart Compose і поки знаходиться в експериментальному режимі.

Для того щоб ввімкнути нову версію Gmail звичайному користувачеві потрібно зайти в налаштування сервісу (значок шестерні вгорі праворуч), обрати "Налаштування" і "Спробувати новий Gmail".

Для бізнес-користувачів цю опцію може підключити адміністратор пошти. Не всі нові функції будуть доступні відразу, деякі з'являться в наступні тижні. Повернутися до старої версії пошти можна буде тим самим шляхом.

Які ще нововведення

При наведенні курсором на лист пошта покаже панель зі швидких дій, які можна зробити з повідомленням: заархівувати, видалити, відкласти.

null

Відкладений режим читання листів. Якщо включити Snooze-режим для певного повідомлення і вибрати час, вибрані листи з'являться у "Вхідних" у заданий момент.

null

Вкладені файли тепер видно з основного інтерфейсу. Щоб переглянути їх, не потрібно заходити в бесіду і шукати певний файл.

null

Також у пошті з'являться нагадування про те, що потрібно якось відреагувати на повідомлення.

null

"Розумні" відповіді. Сервіс аналізує отримане повідомлення і генерує швидкі варіанти відповідей, щоб користувачеві не доводилося набирати текст вручну. Це може бути щось у стилі "Давайте так і зробимо" або "П'ятниця мені підходить", залежно від контексту.

З'явиться спрощений доступ до додатків, таких як Google Calendar, з поштового інтерфейсу - додатки з'являться в бічній панелі справа.

null

У пошті також можна прибрати для конкретного листа можливість його переслати, скопіювати, завантажити або роздрукувати. Це може бути важливо для листування, яке містить конфіденційні дані. Більш того, можна виставити час, після якого повідомлення зникне.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:44
телевізор телебачення
Discovery Channel, CNN, Eurosport: Кремінь попросив Warner Bros. перекласти українською програми, які транслюють російською
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
Більше новин