Незвичайне обертання Урана є результатом зіткнення з іншою планетою, - вчені

Незвичайний нахил Урана, який відрізняє його орбіту від інших в Сонячній системі може бути пов'язаний із зіткненням з величезною крижаною протопланетою, вдвічі важчою за Землю

Про це дослідники з Даремського університету розповіли в своїй науковій роботі, опублікованій в журналі The Astrophysical Journal.

Всі планети Сонячної системи більш-менш орієнтовані так само, як Сонце, а Північ і Південь визначаються в одному напрямку. Але не Уран. Синя планета з півночі на південь нахиляється на 98 градусів від орбітальної площини Сонця.

Вісь обертання Урана лежить ніби на боці відносно площини обертання навколо Сонця. Внаслідок цього планета буває оберненою до Сонця то північним полюсом, то південним, то екватором, то середніми широтами.

Крім дивної орбіти і незвичайного обертання Урана, планета є найхолоднішою в Сонячній системі, хоча знаходиться до Сонця ближче Нептуна.

"Уран лежить на боці, і вісь його обертання нахилена практично під прямим кутом до осей інших планет в Сонячній системі. Практично з повною упевненістю можна сказати, що це наслідок гігантського зіткнення, але нам дуже мало відомо про те, як саме це сталося насправді, і як ще така катастрофічна подія вплинула на планету", - розповів керівник дослідження доктор Джейкоб Кегеррейс.

Вчені змоделювали понад 50 різних сценаріїв зіткнення, які показали подальші події на планеті. Основною версією стало зіткнення ще молодого Урана з крижаним об'єктом, який масою перевищує Землю в два рази.

При цьому зіткнення було лобовим - протопланета тільки боком зачепила Уран, прискоривши його обертання. Крім того, кільця і ​​супутники Урана можуть бути частинками планети, які відкололися під час зіткнення.

Подія, ймовірно, сталася близько 4 мільярдів років тому на ранніх стадіях Сонячної системи.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA