Порошенко обіцяв Патріарху Іринею посприяти у відновленні сербських церков. Останній назвав українську автокефалію богохульством

Президент Петро Порошенко під час візиту до Белграда провів зустріч з Патріархом Сербської православної церкви Іринеєм

Про це повідомляє прес-центр адміністрації президента. 

Зокрема, Порошенко закликав Іринея молитися за мир і наголосив на підтримці територіальної цілісності Сербії.

"Сподіваюсь, що Сербська православна церква, як одна з найстаріших у християнському православному світі - підтримувала і буде підтримувати Україну", - наголосив Порошенко.

Тим часом  Іриней зазначив, що високо цінує українську державницьку позицію по статусу південної сербської провінції Косово і Метохії, а також готовність президента посприяти у відновленні та захисті сербських православних церков і монастирів. Крім того, Іриней підкреслив, що він молиться за мир в Україні, сподіваючись, що всі проблеми там будуть вирішуватися мирним шляхом, повідомляє СПЦ.

Нагадаємо, що наприкінці травня Іриней під час візиту до Москви різко розкритикував тих, хто просить у Константинопольського патріарха томосу про автокефальну помісну українську церкву. 

"Сьогодні мученицька Українська православна церква, де Святий князь Володимир хрестив народ Святої Русі, опоганена богохульством розкольника, насильством і кровопролиттям. Сербська православна церква повністю підтримує єдність і цілісність Російськоі православної церкви і рішуче засуджує дії уніатів і розкольників, які рвуть одежу Христову в місті святої купелі київського хрещення, продавши свій народ ворогам віри", - заявив Іриней.

Тоді він також зазначив, що "кожен, хто допоможе українським розкольникам, ворог не тільки Російської церкви і російського світу, але і всіх православних слов’янських народів і всього православного світу".