Вчені зафіксували обмін "звуками" між Сатурном і його супутником

Дані зонда Cassini з місії Grand Finale виявили плазмові хвилі, які утворюються від взаємодії між Сатурном і його супутником Енцеладом

Про це йдеться на сайті NASA.

В космосі не існує звуку у нашому розумінні, і радіохвилі не можуть звучати, а являють собою форму електромагнітного випромінювання. Але вчені можуть перетворити ці хвилі на звукові за допомогою радіотехнологій, які  використовуються для зв'язку на Землі.

В наведеному випадку енергія передається хвилями плазми, що з'єднують Сатурн і Енцелад. Вільні електрони та іони в частках плазми прискорюються і випромінюють електромагнітні хвилі, рухаючись уздовж ліній магнітного поля. Вчені називають ці хвилі  плазмовими. Зустрічне випромінювання Енцелада змушує частинки коливатися і сворювати трохи сильніше випромінювання.

За словами Алі Сулеймана, вченого, пов'язаного з дослідженням: "Енцелад - це маленький генератор, що обертається навколо Сатурна, і ми знаємо, що він є безперервним джерелом енергії. Тепер ми думаємо, що Сатурн реагує шляхом запуску сигналів у вигляді плазмових хвиль через ланцюг магнітних польових ліній, що з'єднують її з Енцеладом за сотні тисяч миль".

Одна з головних причин, по якій Енцелад настільки енергійний, полягає в тому, що він послідовно "відсрілюється" водяною парою, завдяки геологічної активності, яка відбувається під її поверхнею. Ці хмари води перетворюються в різні форми плазми після іонізації і взаємодії з магнітосферою Сатурна, що створило унікальне середовище для вивчення вченими властивостей плазми.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA