Науковці виявили під землею понад 4 мільярди тонн алмазів

Використовуючи звукові хвилі, вчені виявили гігантські поклади алмазів, розташованих глибоко під земною поверхнею. Їх загальна маса оцінюється в понад чотири мільярди тонн

Про це свідчить нове дослідження, опубліковане групою дослідників з Массачусетського технологічного інституту, передає ScienceAlert.

"Це показує, що алмаз, можливо, не є екзотичним мінералом, і геологічно досить поширений", - сказав Ульріх Фаул, науковий співробітник МІТ. "Ми не можемо дістатися до них, але, тим не менше, там більше алмазів, ніж ми коли-небудь думали".

За даними Массачусетського технологічного інституту, діаманти знаходяться в підземних скельних утвореннях, які називаються кратономи, мають форму перевернутих гір, лежать в центрі тектонічних плит планети і можуть розтягуватись на 322 кілометри (200 миль) по Землі. За оцінками дослідників, нижні ділянки цих кратонів або коренів можуть складатися з алмазів на 1-2% .

Щоб заглянути під землю, вчені використовують звукові хвилі. На відміну від світла звук проходить через камінь і, слухаючи його, вчені дізнаються про будову нутрощів Землі. Зазвичай ці звуки приходять від землетрусів або вулканічних вибухів і, вивчаючи сейсмічні хвилі, вчені можуть визначити, які матеріали перебувають під землею.

Саме за допомогою такого методу вчені вивчали дивну аномалію, яка відбувається, коли сейсмічні хвилі проходять крізь кратони. Через їх щільність звукові хвилі проходять через кратони набагато швидше, ніж через більшість інших порід. 

За допомогою комп'ютерних моделей вчені порівняли поширення звуку в різних породах, і тільки одна симуляція збіглася з уже отриманими результатом. Така швидкість могла досягатися лише в тому випадку, якщо кратони складаються не тільки з каменю, але і алмазів, вміст яких має бути як мінімум на рівні 1-2%.