Rolls-Royce розробляє роботів-тарганів для ремонту літаків

Концерн Rolls-Royce розробляє роботів-тарганів, які будуть оперативно діагностувати авіадвигуни і проводити косметичний ремонт в разі виявлення невеликих несправностей

Про це пише CNBC.

Компанія займається розробкою разом з вченими з Гарвардського університету і Університету Ноттінгема. Роботаргани зможуть перевірити працездатність двигуна в 60 разів швидше за людину - зазвичай цей процес займає п'ять годин, а штучний інтелект може впоратися із завданням за п'ять хвилин.

Себастьян де Ріваз, науковий співробітник Гарвардського університету, сказав, що натхнення для дизайну походить від таргана і що роботи були в розробці протягом восьми років.

Він додав, що наступним кроком є встановлення камер і датчиків і зменшення їх до 15-міліметрового розміру. Щойно роботи виконають своє завдання, вони зможуть бути запрограмовані на те, щоб залишити двигун або просто "виметуться" самим двигуном. Збільшені прототипи пристроїв компанія показала на авіасалоні "Фарнборо" у Великобританії. 

Також інженери ведуть розробку мініатюрних роботів-змій, які зможуть проникнути всередину двигуна і видалити сміття з камери згоряння. Дату випуску пристроїв в компанії не розкривають.