Астрономи вперше спостерігали, як зірка "поїдає" планету-немовля

Фізики з Массачусетського технологічного університету за допомогою рентгенівської обсерваторії Chandra вперше побачили, як молода зірка поглинає планету

Про дослідження йдеться на сайті NASA.

Астрономи спостерігають за незвичайною поведінкою зірок в сузір'ї Тельця-Ауриго, розташованому приблизно в 450 світлових роках від Землі, де містяться скупчення тисяч недавно народжених зірок. Світло в цій області раз на десять років тьмяніє, а потім все повертається до нормального стану.

У січні 2017 року вчені зареєстрували нове зниження світності зірки RW Aur A, направили на неї об'єктив рентгенівського телескопа "Чандра" і спостерігали протягом 14 годин. Аналіз випромінювання зірки показав, що вона набагато гарячіша, ніж передбачалося,  щільність оточуючого диска зірки досить велике, а в його складовій виявилося дуже багато заліза - не так багато, як в надрах Землі, але приблизно стільки ж, скільки є на Місяці.

На основі цього вчені зробили висновок, що останнє затемнення зірки було пов'язано із зіткненням з планетою-немовлям, в ядрі якої знаходиться велика кількість заліза.

Зіткненням з іншим небесним тілом пояснюється і затемнення RW Aur A - в результаті розлому планети-немовляти її останки стали щільною хмарою газу і пилу. Коли це планетарне сміття потрапило в зірку, то створило товсту завісу, яка тимчасово затьмарила світло зірки.

"Комп'ютерне моделювання вже давно передбачило, що планети можуть злитися зі структурою молодої зірки, але ми ніколи раніше не спостерігали нічого подібного. Якщо наша інтерпретація даних правильна, це буде першим випадком, коли ми безпосередньо спостерігаємо за молодою зіркою, що пожирає планету або планети", - каже Ганс Моріц Гюнтер, науковий співробітник Інституту астрофізики і космічних досліджень Кавлі.

Але щоб дізнатися напевно, звідки у зірки стільки заліза, вчені повинні поспостерігати за нею ще хоча б рік. Якщо металу буде як і раніше багато, астрономи зможуть з упевненістю сказати, що його джерело досить велике - як планета, що повільно поглинається зіркою. Якщо ж ліній заліза в спектрі зірки стане менше, значить, джерело металу був невеликим.

"Ми витрачаємо величезні ресурси на те, щоб дізнатися, як формуються планети навколо чужих зірок; звичайно, нам дуже важливо знати, як вони можуть руйнуватися власними зірками, і які фактори визначають, буде планета знищена або залишиться на орбіті", - пояснює Гюнтер.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA