Поганий настрій може зробити вас продуктивнішим, - дослідження

Поганий настрій може допомогти вам підвищити продуктивність, зокрема зосередити увагу, краще керувати часом та визначати пріоритети завдань

До таких висновків прийшли вчені з Університету Ватерлоо в Канаді. Результати їх дослідження опублікував портал MedicalXpress.

Фахівці вирішили з'ясувати, чи впливає емоційна реактивність на розумові навички, за допомогою яких ми обробляємо повсякденні завдання і справляємося з труднощами. Емоційна реактивність - показник чутливості, а також насиченості і тривалості емоційних відгуків людини, пов'язаних з настроєм.

Так, деякі люди мають високореактивний темперамент, і їхні емоційні реакції є інтенсивними і тривалими. Інші - низькореактивні, що означає, що навіть якщо вони сердяться, це триває недовго.

І от саме людям з низьким рівнем реактивності поганий настрій не допомагав: фактично, їхня продуктивність та ефективність знизилися.

У дослідженні взяли участь 95 людей, кожному з яких потрібно було виконати дев'ять різних завдань, в тому числі відповісти на запитання тестів. 

За допомогою них вчені аналізували взаємозв'язок між настроєм, емоційною реактивністю і тим, як люди реагують на зовнішні виклики, що вимагають аналітичного мислення і роботи короткочасної пам'яті.

"Результати показали, що існують люди, у яких поганий настрій може сприяти відточуванню розумових навичок, важливих для повсякденного життя", - з'ясували автори наукової роботи.

Люди, що володіють високою емоційною реактивністю, тобто ті, у кого швидка, насичена і тривала емоційна реакція, в поганому настрої краще виконували завдання, пов'язані з цілеспрямованою діяльністю. У тих, хто був менш емоційно чуйний, спостерігався зворотний ефект: поганий настрій негативно позначався на їх виконавчій функції - тобто нешаблонною організацією поточних дій в залежності від контексту.

"Це не означає, що можна втрачати над собою контроль, надмірно драматизувати і бурчати з якогось приводу", - зазначила автор дослідження, професор психології Тара Маколей.

"Ми знаємо, що емоційна реактивність різниться від людини до людини, починаючи з дуже раннього віку, і що ці індивідуальні відмінності мають наслідки для психічного здоров'я у подальшому розвитку".

Для пояснення виявленої взаємозв'язку потрібні більш детальні дослідження. Однак раніше вже було відмічено, людям з високою емоційною реактивністю звичніше відчувати негативні емоції, ніж менш емоційно чуйним людям, тож, можливо, саме тому вони менше на них відволікаються.

Читайте також: Вигадані хвороби. Чому людей з психічними розладами зневажають і як їм допомогти