Вчені встановили, з якою швидкістю розширюється Всесвіт

Астрономам вдалося зробити найточніші вимірювання швидкості розширення Всесвіту за допомогою телескопів Gaia і Hubble

Як йдеться на сайті NASA, галактики, видимі на відстані 10 мегапарсек, тікають від нас зі швидкістю 735 кілометрів на секунду. (Довідка: 1 мегапарсек = відстані в мільйон парсеків (3,0857 • 1019 кілометрів).

Галактики "тікають" від Землі пропорційно їхнім відстаням, а це означає, що чим далі вони, тим швидше вони здаються віддаленими. Це є наслідком розширення простору, а не значенням справжньої космічної швидкості.  Сьогодні цей закон називається законом Хаббла, постійну, яка входить в нього, називають постійною Хаббла.

Вимірюючи величину константи Хаббла з плином часу, астрономи можуть побудувати картину нашої космічної еволюції, зробити висновок про склад світобудови та розкрити підказки щодо її кінцевої долі.

За новими даними, постійна Хаббла становить 73,5 кілометрів в секунду на мегапарсек, тобто розбіжність між уже відомими значеннями виявилася ще більшою, ніж вважалося раніше.

Два основних способи вимірювання цього числа дають несумісні результати. Одним з методів є прямий спосіб створення космічної "драбини відстані " від вимірювань зірок . Інший метод використовує CMB для вимірювання траєкторії Всесвіту незабаром після великого вибуху, а потім використовує фізику для опису Всесвіту і екстраполяцію на даний рівень розширення. Разом, вимірювання повинні забезпечити базову константу, однак результати не збігаються.

Астрономи підрахували відстань до сусідніх галактик за пульсуючими надновими - цефеїдами, які мають добре встановлену залежність між періодом зміни блиску і зоряну величину - чим яскравіше зірка, тим повільніше вона пульсує. Якщо нам відомі дві зірки, які пульсують з одним і тим же періодом, і відстань до однієї з них, то відстань до іншої можна визначити за нескладною формулою.

Дослідники порівняли абсолютну зоряну величину 50 таких наднових, вирахувану завдяки телескопу Hubble, з видимою зоряною величиною, і визначили відстань до них. Потім вчені уточнили дані за допомогою телескопа Gaia, який з великою точністю вимірює паралакси і власні рухи зірок. Це дозволило дослідникам відкалібрувати дані і більш точно визначити відстані до зірок поза нашою Галактикою.

За новими даними, постійна Хаббла становить 73,52 ± 1,62 кілометрів в секунду на мегапарсек. Це означає, що галактики, які ми бачимо на відстані 10 мегапарсек, тікають від нас зі швидкістю 735 кілометрів на секунду, а галактики, які ми бачимо на відстані в 11 мегапарсек - зі швидкістю 808 кілометрів на секунду. Ця величина сильно розходиться з даними обсерваторії Планк.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA