Людина може керувати одночасно трьома руками, - вчені

Дослідники з Міжнародного дослідницького інституту телекомунікацій довели, що людина може одночасно керувати трьома руками

Як пише The Verge, вчені підключили добровольцям роботизовану руку через нейроінтерфейс і попросили їх одночасно утримувати м'яч між власними руками і хапати предмет штучною кінцівкою.

Зараз кілька дослідницьких груп займаються розробкою протезів, які мужуть керуватися нейронними імпульсами. Це відбувається так: датчики, встановлені на пристроях, зчитують сигнали сенсомоторної кори мозку і дають сигнали протезу. 

Однак більшість розробок призначені для поповнення втрачених в результаті втрати кінцівки рухових функцій організму.

Вчені під керівництвом Крістіана Пеналоза і Сюити Нісіо вирішили з'ясувати, чи підходить технологія для розширення можливостей здорової людини. 

"Показники витікають з електричної активності мозку", - каже Нісіо - "Ми повинні налаштувати все окремо для кожного учасника, обираючи правильні електроди та частоти ".

В ході експерименту вчені підключили добровольцям роботизовану руку, керовану силою думки, і попросили їх утримати в своїх руках тацю з м'ячиком.

Одночасно піддослідні  повинні були взяти флакон з рідиною за допомогою штучної кінцівки. Роботизована рука була розташована таким чином, щоб у учасників експерименту виникало відчуття, ніби вона виходить з тіла.

В результаті експерименту вчені з'ясували, що люди впоралися із даним завданням або дуже добре, або дуже погано. Причина такої різниці полягає в індивідуальних особливостях людей, а саме їх рівень координації рухів і концентрації уваги, відзначається в дослідженні.